21 de març 2012

L’autèntic premi Nobel de Saramago es diu Pilar del Río

L’autèntic premi Nobel que li va tocar a José Saramago no va ser el de l’Acadèmia sueca, sinó el de dos anys abans, quan va conèixer la jove periodista de TVE i traductora Pilar del Río, amb qui es casaria i conviuria els vint-i-dos anys que li quedaven en aquest món. Va ser l’època del seu triomf. L’escriptor deia que Pilar li donava idees per a la vida. L’èxit li va arribar tard, a l’últim tram d’una trajectòria plena fins aleshores d’incerteses i derrotes: als 62 anys, el 1984, amb la novel.la L’any de la mort de Ricardo Reis. Pocs mesos després coneixeria Pilar del Río. Ella ha impulsat ara
l’aparició de la novel.la inèdita Claraboya i la imminent inauguració de la Fundació Saramago a Lisboa. 
El 2010 es va estrenar als cinemes el documental José y Pilar, del realitzador Miguel Gonçalves Mendes. Aquesta “novel.la” portada a la pantalla era la millor de totes, la seva pròpia vida en aquella etapa culminant, quatre anys filmats i resumits de la vida quotidiana de treball, reflexió i plaer al costat de la seva companya, durant els quals Saramago escrivia el llibre El viatge de l’elefant, es desplaçava arreu del món per atendre compromisos i retornava a la casa de Lanzarote. 
La pel.lícula era una història d’amor romàntica, emotiva i real, tres qualificatius massa sovint desconsiderats per la literatura moderna. També era la història d’una tasca creativa en curs, d’un tram de vida compartit i d’una dona capaç d’injectar calidesa i entusiasme a un home fins aleshores més malencònic. José Saramago va declarar, amb l’orgull de poder proclamar una evidència: “Si hagués mort abans de conèixer Pilar als 65 anys, hauria mort molt més vell del que seré quan m’arribi l’hora”. 
Va morir a la casa de Lanzarote el 18 de juny de 2010. Nou mesos després, Pilar del Río obria aquella casa al públic de forma permanent, com a memorial de l’escriptor. L’he visitada i n’he sortit amb la sensació revigorida que aquesta mena de cases a aquesta mena d’indrets només cobren sentit quan deriven d’una parella enamorada amb ganes de construir una convivència. I que el veritable premi Nobel de Saramago va ser conèixer Pilar del Río, efectivament.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada