23 de març 2012

L’imperi de les flors i el seu camí d’iniciació


Prop d’un milió de devots desfilen del 22 de març fins el 20 de maig al Keukenhof, el parc floral més extens d’Europa, entre Amsterdam i l’Haia, per presenciar un dels grans espectacles del món: la floració de sis milions de bulbs (tulipes, jacints, narcisos) plantats cada any de forma diferent al llarg de les vint-i-vuit hectàrees de parterres. El cop de sang de les liliàcies en el seu instant de plenitud, l’eclosió de colors al moment més viu provoca una autèntica il.luminació de fe en la poesia de les flors. El Keukenhof és el camí d’iniciació més eficaç per
als tebis d’esperit davant la lírica de les flors. Convertir-les en una indústria tan sòlida com delicada, arrelada i evanescent alhora, és un dels ingredients de la fascinació que inocula aquest cèlebre parc holandès. La jardineria --la botànica urbanitzada—és un dels indicadors subtils del grau de civilització de cada lloc. Els holandesos han convertit les flors en una demostració de força, un desplegament de cultura, de recerca i tecnologia, en una altra exhibició del seu domini de la naturalesa. 
Els anglesos s’aferren també a aquest imperi amb l’apoteosi floral del seu Chelsea Flower Show, del 22 al 26 de maig. Els francesos van a la saga amb el festival internacional de jardins de Chaumont-sur-Loire, en plena regió dels castells del Loira. Aquí tenim el Girona Temps de Flors o bé, a Barcelona, la Biennal Europea del Paisatge, el modern Jardí Botànic de Montjuïc i el roserar del Parc Cervantes al capdamunt de la Diagonal, però se’n parla menys.

0 comentaris:

Publica un comentari