21 de nov. 2014

La 7a Simfonia de Xostakóvitx i l’assassinat d’Ernest Lluch, avui fa 14 anys

El 21 de novembre del 2000, avui fa cartorze anys, Ernest Lluch era covardament assassinat a trets a l’aparcament de casa seva per un escamot d’ETA. El divendres següent el mestre Jesús López Cobos havia de dirigir la Simfonia núm. 7 “Leningrad”, de Dmitri Xostakóvitx, al capdavant de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) a L’Auditori barceloní, una sala a la qual era freqüent la presència entre el públic del melòman, professor i exministre Ernest Lluch. Abans de començar la interpretació, amb tots els músics preparats a l’escenari, López Cobos va demanar un micròfon per adreçar-se al públic. Al peu
del podi del director, va explicar amb emoció continguda les circumstàncies històriques en què aquella simfonia havia estat escrita i estrenada per Xostakóvitx l’any 1942, en ple setge nazi de la ciutat de Leningrad i el seu significat de protesta contra tota mena de feixismes. Va dir que aquella simfonia recorria espais de dolor, de mort i de destrucció, però que també obria la porta a l’esperança.
Jesús López Cobos va afegir que aquella nit, després que una altra mena de feixisme hagués assassinat el seu amic a Barcelona, la Simfonia núm. 7 ja no es diria “Leningrad”, sinó “Simfonia Ernest Lluch”. Amb aquesta dedicatòria la seva batuta va donar entrada als compassos de la terrible i cèlebre marxa inicial, l’anomenat "Tema del diable". Tota l’orquestra va vibrar al llarg d’una interpretació que les condicions del moment van convertir en excepcional, una d’aquelles audicions que la música en viu reserva per a dies especialment intensos. 
Poques setmanes més tard la mateixa sala acollia la gran orquestra simfònica russa del Teatre Mariinski de Leningrad, dirigida pel prestigiós Valeri Gérguiev, amb la mateixa Simfonia núm. 7 de Xostakóvix al programa. Els assistents a tots dos concerts vam poder comprovar que aquesta segona interpretació no va arribar a la intensitat de la primera, malgrat el lideratge mundial de l’orquestra de Leningrad i del seu director.
El segell discogràfic Mariinski ha editat la canònica versió dirigida per Guérguiev de la impressionant Setena Simfònia de Xostakóvitx. S’hi pot tornar a comprovar la diferència amb aquella vegada tan especial sota la batuta de López Cobos, la vibració insubstituïble de la música en directe i les circumstàncies de cada dia que l’acompanyen, que la condicionen, que la fan viva fins i tot per damunt de la mort.

1 comentari:

  1. Em va explicar de petita la historia de la Simfonia de Xostakóvix. Mol emocionant!

    ResponElimina