22 de juny 2017

El vel que encara recobreix els estius discrets de Balenciaga a la Costa Brava

L’exposició sobre el dissenyador d’alta costura Cristóbal Balenciaga que acaba d’inaugurar el museu Victoria&Albert de Londres m’ha dut a pensar en el desconegut capítol de la seva vida relacionat amb la Costa Brava i el castell del matrimoni Woevodski al Cap Roig de Calella Palafrugell. Durant successives vacances d’estiu dels anys 60 el couturier hi va dissenyar en secret una part de les seves col.leccions. Nascut a Getaria el 1895, va obrir els primers establiments el 1917 a Sant Sebastià, el 1933 en Madrid i el 1935 al núm. 10 del carrer de Santa Teresa a Barcelona. Emigrat a París el 1937, Balenciaga no només va ser qualificat de "Picasso de la moda" per Jean Cocteau o de "Mozart de la costura" pel deixeble Hubert de Givenchy. També se’l coneixia com l’Home Invisible, per l’extremat sentit de pudícia i discreció que el feia viure enclaustrat al taller parisenc de l'avinguda Georges V núm. 10, fins a la mort sobrevinguda el 1972. Va concedir una sola entrevista al llarg de la seva carrera, el 1971 a The Times, tres anys després de plegar professionalment. L'hermetisme sobre la seva vida privada fa que sigui desconeguda la decisió de Balenciaga d'adoptar aquells estius com a residència de vacances el castell de Cap Roig, invitat i protegit en la seva intimitat pels propietaris Nicolau
Woevodski i Dorothy Webster. Ho vaig intentar exposar al meu llibre Cap Roig, el llegat d'un somni, tot i les dificultats d’accés als documents.
A la primera ala construïda del castell, el matrimoni Woevodski va habilitar unes dependències reservades al repòs i la feina de Balenciaga, sempre acompanyat pel seu secretari i parella durant vint-i-cinc anys, Ramón Esparza. El modista va triar aquest lloc precisament per les possibilitats de discreció que suposava, lluny de la vida social i del simple coneixement de la seva presència. 
El dormitori de Balenciaga, amb ampli llit de baldaquí, així com les habitacions annexes del pis superior comunicades per una escala interna, s'aboquen a l'esplèndida escalinata del jardí botànic de la finca, a la qual els rengles de xiprers flanquegen la visió del mar i de les Illes Formigues. Alguns estius les col.leccions de Balenciaga van ser ideades aquí, amb la mateixa reserva que a la maison de l'avinguda Georges V.
Les exposicions internacionals sobre els seus vestits han estat incessants, des del 2011 disposa d’un museu permanent a la localitat natal de Getaria (Guipúscoa). Però els seus estius al Castell de Cap Roig continuen recoberts per aquell vel d’absoluta discreció.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada