30 d’ag. 2017

Les muntanyes dels Alps continuen matant amb una constància sense fissura

El Montblanc, als Alps francesos, exerceix una especial atracció entre els amants de la muntanya pel fet de ser el pic més alt d’Europa. Jo no ho puc entendre, però per a ells pujar-hi representa un repte que els apel.la amb avidesa, una força que els atrau a l'heroïcitat, una lliçó arravatada de lluita i esperança, un atreviment que uneix vehemència, esforç i bellesa amb un instint de feresa arrelat a la sang. Cada estiu hi moren en accident uns 50 alpinistes. El meu amic periodista Ernest Udina hi va deixar la vida el 5 de juliol del 2001. La muntanya era una de les nombroses passions que practicava, malgrat el seu aire sovint tan circumspecte. Per commemorar que complia seixanta anys va voler fer el cim del Montblanc, el sostre del seu europeisme militant, entre d’altres militàncies. Hi va arribar, sense deixar mai de fumar un cigarret rere l’altre. L'hi van fer unes fotos de felicitat, com aquesta adjunta, que els familiars i els amics conservem. Pocs minuts després, durant el camí de baixada, una relliscada el va estimbar. Ernest Udina Abelló, el segon dels onze fills de Santiago Udina Martorell i Elvira Abelló
Serra, va ser de jove un pioner de la incorporació a la lluita obrera. A continuació, un periodista destacat com a corresponsal a París durant la transició democràtica, col.laborador del president Tarradellas i un dels seus primers biògrafs, director del Centre Internacional de Premsa de Barcelona i analista polític free lance.
Era més coses encara, dintre d’una amalgama d’activitats entremig de les quals feia equilibris per trobar el temps d’escapar-se a la muntanya a esquiar, a caminar o a culminar ascensions. Va morir amb la felicitat al cor, després d’haver coronat una de les seves passions. Això no disminueix la rancúnia que em desperten des d'aleshores algunes muntanyes. 
Només durant la tercera setmana d'aquest mes d'agost han perdut la vida en accident de muntanya 16 persones al massís dels Alps, la mateixa quantitat que als atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils. El dimecres passat moria un grup de vuit alpinistes en un allau de llot i terra a la muntanya del cantó suís dels Grisons. El diumenge següent vuit persones més en sengles accidents: la caiguda de tota una cordada a una gelera de la zona de Krimml (Àustria) i un altre grup d’escaladors al parc natural italià d’Amello Brenda, a la regió de Trento dels Alps.

0 comentaris:

Publica un comentari