5 de gen. 2018

Escenes de la carretera falsament secundària de Torrent a Torrentí

Quan circulo tot sol en cotxe pels voltants de la Bisbal, Palafrugell o Pals acostumo a desviar-me secretament un parell de quilòmetres per satisfer un ritu privat: recórrer a marxa lenta la petita carretera secundària que discorre entre els pobles de Torrent i Torrentí com si em desplacés en carrossa, amb la intenció de beure amb els ulls un dels paisatges més bonics del país a un ritme propi, golut i pausat, dintre d’un travelling personal que encara em sorprèn a mi mateix amb un sentiment renovat d’enamorament. Fa molts anys que recorro les petites carreteres de l’Empordà, les conec una mica, les estimo molt. Algunes d’aquestes carreteres secundàries són en realitat essencials, pura i autèntica essència. Ahir van enterrar a Torrent Jani Figueras Bassols, que
devia pensar més o menys com jo, atès que en aquest tram concret hi va fundar el 1989 l’hotel-restaurant de luxe Mas de Torrent. Les tarifes separatives que practica m'hi han fet entrar una sola vegada en tots aquests anys, invitat a un casament ineludible, però sempre he sentit a parlar bé de Jani Figueras al llarg de la comarca. 
Tenia en propietat una vella masia que albergava un ramat de xais. La va convertir en un relais&châteaux, un estendard del turisme de luxe. A continuació va ampliar l’empresa de manera tentacular amb la gestió de diversos establiments a càrrec dels seus fills Carlota i Àlex Figueras Garriga: l’hotel-restaurant del far de Sant Sebastià a la muntanya de Llafranc, l’hotel Albons (del qual es va desprendre el 2009), el restaurant del Mirador de Palamós i últimament el xalet Vincke també a Palamós. L’activitat hotelera només representa el 38% de la facturació el Grup Mas de Torrent, que opera igualment com a constructora immobiliària a la comarca. 
La mesurada aposta empresarial de Jani Figueras sembla haver rutllat més positivament que la del seu germà gran, Josep M. Figueras Bassols, propietari de la immobiliària Habitat. Va voler convertir-se en un Donald Trump local i va acabar traspassant al seu fill gran, Bruno Figueras Costa, la suspensió de pagaments més elevada de la història econòmica catalana: 2.800 d’euros de l’any 2008 (la ruïna d’Habitat acaba de ser comprada pel fons nord-americà Bain Capital per 220 milions, atès que encara disposa d’una de les carteres de sòl edificable més grans d’Espanya). 
A les petites carreteres secundàries de l’Empordà s’hi arriben a discernir coses de tota mena, segons com es vulgui mirar o deixar de mirar.

0 comentaris:

Publica un comentari