9 de març 2018

La primavera vol arribar, n’he sentit un aire a la galta

Oficialment arribarà el 20 de març, tot i així ahir al migdia pel carrer, a l'hora de la primera mani, em va semblar sentir als porus de la galta un incipient aire de primavera. Poca cosa, una sensació tènue però clara, sense confusió, el pressentiment tebi d'un tomb atmosfèric complidor. Vaig aturar un instant el pas. Hi ha detalls de l’aire del dia que mereixen una pausa. Vaig respirar fondo per confirmar que no era una pulsió lírica meva, una predisposició personal, un wishful thinking invocat a títol propiciatori. No, no ho era pas. Es tractava d’un buf d’aire de primavera, un tremolor cenyit al principi de realitat, un clima més endolcit d’arestes, menys bronquític que les setmanes anteriors. El vaig saludar amb un salt del cor, sense refiar-me’n del tot,
però assaborint-ne el punt acerat de vitalitat.
La primavera es troba a la cantonada. L’augment de la claror diürna i l’ànim més despert ens exposarà a impulsos més igualitaris, mentre altres persones potser cauran en l’astènia primaveral o les irritacions al.lèrgiques. 
Les orenetes faran aparició per retrobar el niu de fang de l’any anterior al ràfec de les teulades. Els sembrats començaran a lluir un borrissol púber. Els vorals d’alguns camins de bosc que conec s’ompliran de violetes. Les faveres despuntaran la flor blanca. 
En una ocasió François-René de Chateaubriand va quedar fascinat davant d’una mata de faveres. Dintre del seu estil, escriu a les Memòries d’ultratomba: “Una mata de faveres florides exhalava un aroma fina i suau d’heliotropi. A aquest perfum no respirat de la bellesa, no depurat al seu interior, no escampat als seus rastres, a aquest perfum carregat d’amor, de cultura i de món hi havia totes les malenconies, les enyorances de l’absència i de la joventut”. 
Ahir vaig sentir a la galta la premonició de tot això i em va semblar un indici solvent. Encara que fos només instant, la sensació que l’aire començava a fer el tomb em va alegrar el dia. Vaig recordar que en una ocasió un infant va preguntar al novel.lista austríac Joseph Roth per què escrivia. Ell li va contestar: “Perquè arribi la primavera”.

1 comentari:

  1. Es magnifico saber del entusiasmo que transmite tu anuncio de primavera. Ya esta bien de tanto invierno!!!! vengan flores y orentes!!!

    ResponSuprimeix