26 d’oct. 2018

L’eternitat de l’ànec amb naps a Can Bonay de Peratallada

Un restaurant que des de l’1 de maig de l’any 1936, el dia que va obrir les portes, ofereix a la carta ànec amb naps no és pas qualsevol cosa. Només conec un precedent, els famosos “canard au sang” del restaurant parisenc La Tour d’Argent, obert el 1582 amb vista sobre el riu Sena i Nôtre-Dame. Actualment el plat costa allí 260€ per comensal, mentre que a Can Bonay de Peratallada vaig menjar ahir el seu llegendari ànec amb naps per 15,50€. Quan Enric Bonay Carrera i la seva dona Montserrat Riembau van comprar la casa vella de la plaça de les Voltes per obrir-hi una fonda, la clientela estava formada sobretot per treballadors. Després van arribar els turistes, quan l’establiment ja era regentat amb nova empenta pels fills Maria Lluïsa Bonay
Riembau i Joaquim Fanals. Van fer pocs retocs al menjador i molts a les instal.lacions de la cuina.
L’any 1978, ja plenament consagrats, van agafar el relleu els dos fills de la tercera generació, Josep i Enric Fanals Bonay. La quarta generació, de moment, té 14 anys. L’ànec amb naps s’ha mantingut a tot moment incòlume, etern, indesplaçable. La continuïtat és sempre un mèrit escàs, una força interior i una intensitat expressiva que no tenen res a veure amb la fossilització, però també cal preguntar-se a la taula de Can Bonay com ha evolucionat –o retrocedit—la suculència de l’ànec i dels naps.
Després a Peratallada hi va sorgir un núvol de restaurants. Fins i tot l’antic xef del Bulli, Jean-Paul Vinay, va assumir la cuina del castell de Peratallada, quan el propietari, l’actual marquès de Robert i comte de Torroella de Montgrí, volia promocionar la fortalesa medieval com a hotel de luxe. Va durar poc, a diferència de l’ànec amb naps del veí Bonay. 
Peratallada va ser un dels primers pobles del “Quadrat d’Or” del Baix Empordà que es va convertir en moderna restauració d’un nucli medieval per oferir als forasters una atractiva passejada abans o després d’acudir els dies festius als restaurants que s’hi van multiplicar. La passejada continua sent atractiva i el núvol de restaurants hi continua treballant, els dies festius a tota màquina i els feiners com ahir amb més tranquil.litat. 
Com que Peratallada només té 188 habitants censats, des del 1977 es va agregar als pobles veïns de Fonteta i Vulpellac per formar el nou municipi de Forallac. L’únic que no ha canviat és l’ànec amb naps de Can Bonay, només hi han afegit la variant de canetó rostit amb cebetes. 
En època de cacera, la casa proposa estofat de senglar amb bolets, civet de cérvol i faisà rostit amb prunes (encara que el faisà no deu tenir gaire a veure amb la cacera actualment). Però per tastar el gust de l’eternitat, l’ànec amb naps a la carta des de l’1 de maig del 1936.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada