26 d’oct. 2019

Notícia: ahir el passallís de Sobrànigues sobre el Ter era obert

Ahir divendres el passallís de Sobrànigues era obert a la circulació, alguna autoritat més o menys competent s’ha ocupat de netejar-lo de la brossa i el fang de l’últim aiguat. La notícia pot semblar trivial, però no ho és gens per als habitants de la comarca (aquest pas a gual sobre el riu Ter els estalvia una forta marrada) ni tampoc per a mi, que tinc una estimació molt particular per l'indret d'aquest passallís que fa de pont sense ser-ho del tot. Ahir vam reprendre amb Quim Curbet les nostres excursions, incursions o excursos al llarg de les comarques gironines i vam anar a petar al petit univers del riu Ter entre Sobràniques i Colomers. L’etimologia
grega de la paraula kósmos no significa només univers, també ordre i bellesa (d’aquí “cosmètic”). Sobrànigues és un petit nucli empordanès de 37 habitants agregat al municipi de Sant Jordi Desvalls, prop de Flaçà. La carretera secundària travessa la passarel.la de ciment bastida el 1985 pocs metres per damunt de l’aigua sobre l’antiga passera de carros.
L’indret és un flascó de les essències de la civilització de ribera, a l’últim tram del Ter camí de la gola de Torroella Montgrí. El Baix Ter nodreix abundants camps de conreu, hortes, fruiterars i boscos de ribera d’àlbers, pollancres, salzes, oms, verns i freixes.
La destinació de la nostra sortida d’ahir no era exactament Sobrànigues. Tot i així no volíem deixar de fer el cop d’ull al poderós atractiu de les coses del riu tal com les barreja la vida, ja sigui en la placidesa confiada d’alguns dies o les periòdiques manotades de cruesa tèrbola.
En la seva soledat sonora, les capçades dels arbres de ribera ballaven una samba melòdica carregada de benignitat, mogudes per la fregadissa ondulant del vent que la nostra percepció avivava. L’èmbol del cor bombejava sense sobresalts la petita lírica de l’ànima. La vida queia per una estona en una dolçor momentània, una tendresa comprensiva.
Ens vam deixar commoure al passallís. Un cop commoguts, vam anar a dinar un menú del dia perfectament conforme amb el que acabàvem de presenciar.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada