28 de des. 2020

El Seminari ostensiblement desmesurat en ple centre

L’arquitecte Elias Rogent va projectar a partir del 1863 dos grans edificis contigus a l’espai del centre urbà de Barcelona alliberat per l’enderroc de l’antiga muralla: la Universitat de Barcelona i el Seminari. Tos dos incloïen jardins a l’interior del recinte. Avui l’edifici històric de la UB acull quatre mil estudiants i obre al públic els seus jardins tota la setmana (no només en horari acadèmic). El veí edifici del Seminari suma aquest curs trenta-dos estudiants de sacerdot i els seus jardins no són accessibles. El Seminari va ser assaltat i incendiat parcialment durant la Setmana Tràgica del 1909. A la Guerra Civil va operar com a seu de la Universitat Popular de les Joventuts Llibertàries, alberg de refugiats, hospital i residència d’alguns presos.
Malgrat que els últims anys ha incorporat la Facultat de Teologia de Catalunya i la Facultat de Filosofia de la Universitat Ramon Llull, l’edifici eclesiàstic continua ocupant tota una illa en ple centre de la ciutat i resulta ostensiblement desmesurat per l’activitat que acull. La mitjana d’ordenacions sacerdotals a tot Catalunya ha estat durant l'última dècada de sis nous capellans per any.
Ahir diumenge passat Llàtzer Moix escrivia al diari La Vanguardia: “Els seminaris són de vegades casalots de passadissos llargs, estances fredes i aire llòbrec. Sovint de grans dimensions en àmplies parcel.les de la ciutat. La seva rehabilitació amb noves finalitats sembla lògica”.

0 comentaris:

Publica un comentari