10 de febr. 2015

Hem passat de la mula a l’AVE sense llegir llibres, un mal endèmic

Els índex de lectura per habitant a Catalunya i a Espanya fan vergonya en comparació amb els països europeus veïns. La crisi també ha empitjorat aquest mal endèmic. La caiguda acumulada de facturació de les editorials des del 2008 és avui del 40,6%, les tirades de cada títol editat s’han reduït alhora que augmentava el preu mitjà de venda al públic i que es produïen acomiadaments a un sector que és el primer en volum i el menys subvencionat de la raquítica indústria cultural. El nou president de la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya (FGEE), el barceloní Daniel Fernández (Edhasa), acaba de proposar al govern central un pla integral de foment del llibre i de la lectura que no es redueixi a una campanya publicitària i que agafi per les banyes aquest dèficit estructural amb mesures de llarg abast en múltiples aspectes, de l’escola fins la pirateria. El llançament de la proposta ha donat peu a unes sucoses declaracions de Daniel Fernández: “Es tracta d’un dels fracassos de la nostra democràcia. Els nostres hàbits de lectura no han crescut de la mateixa manera com ho han fet la nostra riquesa i desenvolupament. La societat ha de prendre consciència pel que fa al llibre, convertir-lo en el centre del
coneixement, la cultura i l’oci, estretament vinculat a l’educació i al progrés humà. La sensació és que hem passat de quasi un analfabetisme funcional a l’ordinador i hem deixat el llibre entremig. Hem passat de la mula a l’AVE. No llegíem en mula i no gaire en AVE”.
Daniel Fernández és un dels poquíssims treballadors d’una editorial que s’ha convertit en accionista i copropietari de l’empresa, el segell barceloní Edhasa, fundat per Antoni López Llausàs i heretat avui pels néts. Anteriorment havia estat gerent de la revista Saber i editor de la revista L’Avenç fins el 1990. Als 29 anys es va convertir en editor-gerent de Grijalbo-Mondadori. El propietari, Joan Grijalbo, el va cridar per felicitar-lo després del primer any d’exercici i va aprofitar per donar-li un consell: “Jove, ho està fent molt bé, però no es quedi aquí gaire temps perquè no ser propietari és un mal negoci”. 
Va seguir el consell, ara és copropietari d’Edhasa, president dels editors de tot Espanya i portaveu del SOS d’un gremi que no representa només un negoci. El llibre és el punt neuràlgic del coneixement, l’educació, la cultura i el progrés humà. Els índex de lectura d’un país són tan importants com el seu Producte Interior Brut (PIB), fins i tot diria que estan molt relacionats.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada