Sobre mi

Xavier Febrés (Barcelona, 1949), és periodista i escriptor. Sempre ha combinat el periodisme amb la literatura i ha publicat nombrosos llibres de biografia, reportatges, dietaris i viatges, a mig camí entre el periodisme enquadernat i la literatura del jo.

Durant els anys de residència a Brussel.les com a corresponsal de premsa va escriure el seu primer llibre, la biografia del militar republicà exiliat Frederic Escofet.

Un cop retornat, va publicar el llibre d’entrevistes d’actualitat cultural L’art de mirar-se el melic a Catalunya.

La nova experiència com a corresponsal a Barcelona del diari perpinyanès L’Indépendant li va servir de base per al llibre sobre els dos vessants de la ratlla de Franca titulat El Pirineu, frontera i porta de Catalunya, i per a la seva participació en els de retrospectiva històrica sobre l’exode republicà del 1939: Vous avez la mémoire courte i Les camps du mépris.

Els anys de residència a l’Empordà van donar lloc a la seva especialitat sobre Josep Pla i altres temes empordanesos.

La inclinació per Itàlia es va traduir en llibres com Roma, passejar i civilitzar-se i també Ofici d’amant a Florència, els quals s’han vist reeditats.

Ha practicat la literatura de viatges en llibres com ara El Mediterrani ciutat, Metros i metròpolis, Retrat de França amb francesos o Indagación de Buenos Aires.

La curiositat l’ha portat a publicar sobre temes molt heterogenis, com la història de l’havanera i del tango, els cigars o la cuina dels menuts.

Va iniciar la faceta de dietarista amb el llibre Alguns rastres marcats a la neu.

Ha col.laborat i col.labora amb diferents mitjans de premsa, dirigeix la col.lecció de llibres de converses Diàlegs a Barcelona, ha dirigit el Gabinet de Premsa de la Universitat de Barcelona i ha treballat a L’Auditori.