24 de maig 2019

Acaba de sortir el meu nou llibre “Josep Pla: sis amics i una amant”

Editorial Empúries acaba de publicar el meu últim llibre Josep Pla: sis amics i una amant, una aproximació a l’escriptor a partir dels amics més decisius en diferents etapes de la seva vida. La biografia de Josep Pla i l’estudi de les seves obres ofereix contínues sorpreses sobre la trajectòria i els mecanismes narratius d’un autor que es manté entre els més seguits de la literatura catalana. A aquest llibre m’introdueixo al seu univers íntim a partir de sis amics i una amant, i ho entrellaço amb la meva pròpia experiència a l’escenari vital de l’homenot, que no es limita ni de lluny a Palafrugell encara que s’hi condensa obstinadament. El crític literari i amic de joventut Alexandre Plana va ser l’inductor directe de l’estil planer que convertiria Pla en un dels autors més llegits durant llargues dècades. L’Hermós va ser el pescador que li faria descobrir en viu la sensualitat del paisatge. Josep Martinell l’amic de la segona meitat de la vida dintre de l’esfera privada que començaria a apuntar les diferències entre la vida real i la seva literatura. Albert Puig Palau el mecenes indispensable durant l’època tan productiva com mal coneguda de la postguerra. Manuel Ortínez l’introductor al món que li resultava tan misteriós de l’alta
burgesia. Aurora Perea (foto adjunta de portada) l’amant per a ell obsessiva, posteriorment emigrada a Buenos Aires, on la va anar a retrobar i amb qui amb qui va mantenir una correspondència eròtica de centenars de cartes. Finalment, Josep Vergés l’editor —i modelador—d’una voluminosa i desigual Obra Completa.
M’ha semblat que a aquest quadre humà li resultava crucial, com a vista prèvia, una explicació de l’inaudit localisme il·lustrat viscut a les viles gironines de la indústria del suro, del qual va emergir Josep Pla com a punta de l’iceberg i no com a fet aïllat ni casual, i que jo encara vaig poder tastar en els rastres reveladors que descric.
El llibre es va presentar el 23 de maig als mitjans de comunicació, en un roda de premsa convocada per l’editorial a l’Ateneu Barcelonès.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada