22 de maig 2019

Més de 50.000 anys per admetre que la Terra gira al voltant del Sol

El Vaticà va demanar perdó l’any 2000 per l’execució a la pira del frare Giordano Bruno, el qual disposa des del 1889 d’una estàtua al mateix punt on va ser cremat viu per la Inquisició l’any 1600, a la concorreguda plaça Campo dei Fiori de Roma, acusat d’heretgia per sostenir que la Terra girava al voltant del Sol i no a l’inrevés, com afirmava la doctrina oficial. El seu contemporani Galileu Galilei se’n va escapar pels pèls, després d’abjurar de la mateixa teoria tot murmurant “Eppur si muove”... Han hagut de passar mil.lenis abans que les explicacions científiques no s’imposessin a les sobrenaturals. El prehistòric home de Cromanyó mirava abans d’adormir-
se a la vora del foc la volta del cel plena de llumetes titil.lants, observava la regularitat quotidiana de l’aparició del sol i de la lluna, comprovava la rotació anual de les estacions climàtiques i es feia preguntes sobre aquells fenòmens vitals que no es podia explicar. Han passat 50.000 anys i algunes de les preguntes han trobat resposta.
Els primers grans imperis babilònics, egipcis o xinesos de fa 4.000 anys van aconseguir avenços en l’estudi de l’astronomia, però les creences sobrenaturals continuaven dominant. Els grecs de l’edat d’or del segle VI aC, fa prop de 3.000 anys, van ser els primers a intuir, a través de l’invent de la filosofia, que els humans podien argumentar materialment aquells fenòmens. La cultura grega va marcar el desenvolupament mental d’Occident, però també va quedar aturada durant llargs segles, recoberta de nou per les creences sobrenaturals a propòsit del misteriós origen diví de tot plegat. 
El primer pas de gegant modern sobre l’evolució del món van venir donat pels principis de la gravitació universal establerts per Isaac Newton el 1685. El segon, l’estudi de Charles Darwin L’origen de les espècies, del 1859. El tercer, la teoria general de la relativitat d’Albert Einstein el 1915. El quart, la teoria del Big Bang com a origen de l’Univers fa 13,8 milions d’anys, formulada per diversos científics a partir del 1929.
Els coneixements s’han accelerat i la doctrina religiosa s’ha vist incapaç de contradir-los. L’església catòlica va acceptar la teoria científica de creació de l’Univers anomenada del Big Bang, quan el papa Puis XII va al.legar el 1951 davant la Pontifícia Acadèmia de les Ciències que venia a ser el mateix que “Fiat lux” bíblic.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada