18 de nov. 2016

El brindis del president Obama al lluminós sol de Grècia

En la seva gira internacional de comiat, el president Barack Obama ha visitat Atenes aquesta setmana i tot seguit Berlín, on s’ha trobat amb els primers ministres de França, Gran Bretanya, Itàlia i Espanya, a part de la cancellera Merkel. La visita oficial a Atenes no té massa explicació (feia 17 anys que cap president dels Estats Units no visitava la castigada Grècia), si no és la de permetre’s el luxe simbòlic de donar una inútil lliçó magistral sobre democràcia al país que va inventar-la, un cop alliberat de la responsabilitat de governar-la en el futur. També va visitar el flamant Museu de l’Acròpolis. A continuació es va treure la corbata, va
canviar l’americana fosca per una caçadora i va pujar al Partenó, que només es pot recórrer a peu, tancat al públic per facilitar-li la visita.
”Aquí, on va néixer la democràcia, afirmem una vegada més els drets, els ideals i les institucions sobre els quals perdura el nostre mode de vida. La globalització exigeix una correcció de rumb i la desigualtat constitueix actualment un dels desafiaments més importants per a les nostres democràcies”, va declarar Obama durant la seva conferència a la Fundació Stavros Niarchos. 
Va aprofitar per afalagar l’audiència local tot dient que els creditors europeus de Grècia, primordialment alemanys, haurien de ser “més generosos, compassius i intel.ligents amb el deute grec, perquè l’austeritat per ella mateixa no pot generar prosperitat”. 
És la política contrària a la imposada a Grècia pel Fons Monetari Internacional. Fins i tot abans d’aterrar a Berlín, el portaveu oficial del govern alemany ja ha precisat: ”El Govern ha pres nota que Obama s’ha referit a l’alleujament del deute grec, però a l’Eurogrup s’ha acordat un pla que estipula de forma clara quines mesures s’aplicaran tant a curt com a mig termini”. 
Els mateixos dies de la visita d’Obama, els ”homes de negre” de la troika (FMI, Comissió Europea, Banc Central Europeu) negociaven a Atenes la segona revisió del tercer rescat econòmic des del 2010, per un import de 86.000 milions d’euros al llarg de tres anys. Ampliarà les duríssimes privatitzacions i retallades que està encaixant la població grega a canvi del rescat financer i de la permanència dintre de la Unió Europea. 
Al meu llibre del 2014 sobre la situació grega El mirall de l’Acròpolis vaig escriure que el punt d’origen de la civilització democràtica s’ha convertit en el banc de proves de les seves més brutals retallades. El focus genètic del nostre sistema de valors malviu avui com un ancià marginat i alhora es mostra com un dels llocs més experimentats per descriure el curs del món i la necessitat imperiosa de democratitzar la democràcia. Que el president sortint Barack Obama ho certifiqui a Atenes mateix no ha deixat de ser un lúcid exercici retòric, encara que una mica coreogràfic i de francesilla. Un brindis al lluminós sol grec.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada