6 d’abr. 2018

Els onze mesos de guerra d’Antonio Machado a Barcelona

Just al costat de la pensió de Cotlliure on va morir el febrer del 1939 acaba d’obrir les portes la nova Mediateca o biblioteca pública que porta el seu nom i que acollirà igualment la seu de la Fundació Machado local. A la localitat valenciana de Rocafort, la Generalitat valenciana i l’Ajuntament negocien la compra del xalet Villa Amparo, on Machado va residir durant una part de la Guerra Civil. A Barcelona hi va viure els onze mesos finals, a la Torre Castañer del Passeig de Sant Gervasi, on cap placa no ho recorda. Al moment d'esclatar de la Guerra Civil Machado tenia el domicili familiar a Madrid, al costat de la mare i alguns dels germans. Va decidir quedar-se a la capital assetjada pels facciosos com a gest  de suport a la legalitat republicana. Va costar llargs
mesos convènce'l que seguís els passos del govern republicà i es refugiés a València. Allí serien instal.lats per les autoritats republicanes a finals de novembre del 1936 a un xalet dels afores, a la localitat de Rocafort, durant prop d’un any i mig.
Davant del progrés de les tropes franquistes, el govern republicà va emigrar de nou, aquest cop a Barcelona, més a prop de la frontera francesa. Antonio Machado i els familiars van ser allotjats des de finals d’abril del 1938 a l’hotel Majestic del Passeig de Gràcia, aleshores centre d’invitats oficials i corresponsals estrangers. 
L’enrenou del cèntric establiment va aconsellar al cap d’un mes instal.lar el grup familiar a la Torre Castañer del Passeig de San Gervasi, prop de la plaça de la Bonanova, propietat de l‘exiliat vescomte de Güell i la seva muller.
L’afeblit estat de salut, els bombardeigs i el carés pessimista que prenia el desenllaç de la guerra van fer que pràcticament no en sortís durant tota l’estada. Escrivia articles per al diari La Vanguardia, gravava emissions radiofòniques i rebia visites.
La partida cap a França en una comitiva d’autoritats republicanes va ser fixada el diumenge 22 de gener del 1939 al vespre, amb passaports i visats expedits en regla. Aquell mateix dia el poeta va enviar el seu article a La Vanguardia, que ja no es publicaria.
Va passar la frontera per la carretera litoral de Portbou el 27 de gener. L’endemà va agafar el tren francès local fins a la veïna localitat de Cotlliure, on es va instal.lar amb els familiars a una pensió, malgrat que el govern republicà li havia notificat que l’esperaven a Perpinyà o a París, on hauria trobat condicions d’estada més favorables. 
El mes següent el vescomte de Güell recuperava la propietat de la Torre Castañer i Antonio Machado moria a la pensió de Cotlliure, vint-i-sis dies després d’arribar-hi.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada