6 de febr. 2019

Hernán Cortés, Steven Spielberg i Javier Bardem: per llogar-hi cadires

Tinc ganes de veure com el productor Steven Spielberg converteix en gran espectacle el genocidi de l’imperi asteca, comès amb engany i traïdoria pel conquistador Hernán Cortés. Arran del cinquè centenari de la “gesta”, produirà per a la plataforma Amazon una sèrie televisiva de quatre hores, protagonitzada per Javier Bardem en el paper de Cortés, de moment sense data d’estrena. Una de les últimes i més substancioses interpretacions sobre aquells fets l’ha ofert l’historiador Yuval Noah Harari al seu best seller Sapiens. D’animals a déus: una breu història de la humanitat. Subratlla que menys de vint
anys després de la primera arribada de Colom al Carib, l’expedició de Cortés va salpar de Santiago de Cuba per conquistar Mèxic: “Només quatre anys després la capital asteca s’havia convertit en ruïnes fumejants, l’imperi asteca havia passat a la història i Hernán Cortés era amo i senyor d’un nou i enorme imperi espanyol a Mèxic”.
Al cap de deu anys, Francisco Pizarro va abatre de la mateixa manera l’imperi inca a l’Amèrica del sud. “Si els asteques i els inques –apunta Harari-- haguessin mostrat una mica més d’interès pel món que els envoltava –i si haguessin sabut el que els espanyols havien fet amb els seus veïns—potser s’haurien defensat de la conquesta espanyola amb més força i amb més èxit. Un segle després del desembarcament a Veracruz, la població nativa de les Amèriques s’havia reduït un 90%”.
No cal dir que aquest resum de la conquesta s’ha vist acompanyat al llarg dels segles per una constel.lació de detalls que no el desmenteixen, però el guarneixen prou per convertir-se en una sèrie de Steven Spielberg.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada