30 de juny 2020

Ramon Iglesias, el valor d’estimar Portbou i fer-ne un llibre

Algunes coses només s’arriben a entendre per amor. L’estimació argumentada del periodista Ramon Iglesias pel poble natal de Portbou rescata aquest municipi fronterer dels habituals clixés de decadència ferroviària i demogràfica. A través del llibre que acaba d’editar Cròniques del centre de l’univers. Perseguint fantasmes a Portbou, al segell Llibres del Segle, li retorna la noblesa, l’atractiu i el misteri, ni que sigui a contracorrent de la imatge general (el fotomuntatge adjunt és de Josep M. Dacosta, que també estima Portbou i l’amistat). Es tracta del debut llibresc de Ramon Iglesias, amb una prosa llargament rodada al dietari periodístic que publicava els diumenges al Diari de Girona els últims vint anys, on ja s’havia fet notar per un estil molt propi. El fet de compartir ofici i inclinacions com aquesta per Portbou m’ha empès en ocasions a abusar de l’amabilitat de Ramon Iglesias i concertar
amb ell algunes trobades. Va ser el presentador a la Llibreria 22 de Girona del meu llibre Breu història de França. Més endavant vam dinar amb ell i amb Rafel Nadal al Motel Empordà de Figueres, convençuts que les taules d’aquest establiment propicien la comprensió d’aquelles coses que només s’entenen als llocs ben triats.
Finalment, Ramon i jo vam acomplir l’estiu passat el somni transgressor de tornar a travessar a peu d’amagatotis el túnel ferroviari internacional que uneix Portbou i Cervera, dos mons bessons tan diferents, units per aquest cordó umbilical subterrani i directe.
L’autor m'ha demanat que posi unes paraules a l’edició, surten a la contraportada a tall de lloança sincera (les altres em surten molt pitjor). Llegiu aquest llibre, aneu a passejar a Portbou, aixequeu-li les faldilles a la decadència i trobareu el toisó d’or. Es presenta el disabte 18 de juliol a les 11h del matí, naturalment a Portbou.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada