7 de gen. 2021

La Terra pot prescindir dels humans, quasi sempre ho ha fet

Els humans som uns simis una mica evolucionats i molt presumptuosos. Creiem dominar la Terra i això ens està portant a la probable extinció de la nostra espècie damunt d’aquest planeta, el qual continuarà amb tota tranquil.litat la seva vida biològica sense nosaltres, com un alliberament. Va viure molt temps sense humans. Ara sabem de manera científica que el Big Bang que donaria origen a l’univers es va produir fa 13.800 milions d’anys. De la formació de la massa condensada del planeta Terra només fa 4.500 milions d’anys. De les primeres cèl.lules vives amb nucli que hi originarien la vida, fa 3.000 milions d’anys. Dels primers animalons, 700 milions d’anys. Els primers vertebrats, 500 milions d’anys. Els primers mamífers, 200 milions. Els primers homínids, 4 milions, els primers humans 2,5 milions, els primers Homo sapiens com nosaltres tot just la nimietat de 150.000 anys, quan un mamífer vertebrat de la família dels micos africans va començar a desenvolupar el cervell més que la resta de sers vivents. Per tant, el planeta Terra ha viscut més del 95% del seu temps sense humans. Els 150 mil.lenis de vida humana a la Terra van transcórrer primer a un ritme lentíssim, accelerat per tres revolucions socials: a partir de l’any 7000 aC la revolució neolítica (nova societat caracteritzada pel sedentarisme, l’agricultura i la ramaderia domesticades).
A partir del 3000 aC van néixer les ciutats, les civilitzacions i els imperis que es dedicarien a practicar la violència per expandir-se a costa d’altres pobles. En tercer lloc, la revolució industrial significaria a partir del 1800 dC una explotació a escala desconeguda dels recursos naturals, la multiplicació dels humans i de les seves problemàtiques relacions entre ells i amb l'entorn ambiental.
Les costures de la vida col.lectiva han començat a cedir de manera visible i reconeguda. No significa que haguem de tornar a viure com els neandertals, només que hem de començar a viure amb més respecte entre nosaltres i més intel.ligència (humana) envers la naturalesa, si volem subsistir i treure alguna cosa posiviva de l'última pandèmia.


1 comentari:

  1. Hem sembla que té raó! Potser només canviaria "intel·ligència(humana)" per (animal)envers la naturalesa, he, he!

    ResponElimina