1 de des. 2021

Altafulla: l'opulentíssima vil.la romana d’Adrià en estat lamentable

Els historiadors creuen més que probable que el gran emperador romà Adrià s’allotgés una temporada a la luxosa vil.la romana dels Munts, a Altafulla, durant l’estada que va fer l’hivern de l’any 122 al 123 a Tàrraco, capital de la Hispània Citerior, situada a vint quilòmetres de distància. Va ser condicionada amb sumptuoses comoditats com cap altra arreu d’Hispània, amb termes de mar incloses, però avui presenta un aspecte lamentable en comparació amb el seu potencial històric. La vil.la romana dels Munts podria tenir en proporció un significat equivalent a la restaurada Vil.la Adriana de Tivoli (Roma), a l’impacte de les cèlebres

Memòries d’Adrià escrites per Marguerite Yourcenar, a les novel.les de l’autor de best-sellers Santiago Posteguillo o a la gran exposició sobre Adrià muntada el 2008 pel British Musem de Londres, però sembla que aquí ningú se n’hagi adonat. Va ser un dels pocs emperadors romans d’origen hispà, la qual cosa tampoc no ha contribuït a rescatar la vil.la dels Munts.
Adrià va néixer l’any 76 a la colònia hispano-romana d'Itàlica, prop de Sevilla, d’on també era originari un altre gran emperador d’origen hispà, el seu antecessor i protector Trajà. Al Museu Arqueològic de Tarragona, quan estava obert, s’hi podia veure un audiovisual titulat amb la famosa frase d’Adrià “Tarraco, ciuitas ubi uer aeternum est” (Tàrraco, la ciutat on la primavera és eterna).
Els romans van transformar Tàrraco en metròpolis del Mediterrani occidental d’uns 25.000 habitants, afavorida per la ràpida comunicació marítima (cinc dies de navegació) amb el centre neuràlgic de Roma, la ciutat que sumava un milió d’habitants. Capital de la província romana més extensa d’Europa, la van qualificar de felix (afortunada) i també d’urbs opulentissima.
A la mort de Trajà l’any 117, Adrià el va succeir amb la missió d’estabilitzar l’expansionisme del seu predecessor i consolidar l’imperi. Va ser el constructor del Panteó que encara s’admira al centre de Roma i de la magnificent Vil.la Adriana als afores de Tívoli. Consolidar l’imperi també significava recórrer les províncies, però sobre l’estada d’Adrià a Tàrraco i a la vil.la d’Altafulla se’n sap infinitament menys del que podria saber-se'n. Manca pressupost públic, visió històrica i una nova Marguerite Yourcenar. A pocs metres del jaciment operen amb dinamisme grans hotels turístics de luxe sense història.











0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada