29 d’abr. 2020

El far d’atrezzo que va sobreviure trenta anys al cap de Creus

El far de mentida construït el 1970 al costat del de debò a la punta del cap de Creus per al rodatge de la pel.lícula La luz del fin del mundo, protagonitzada per Kirk Douglas i Yul Brinner, havia de ser enderrocat al moment d’acabar el rodatge, però va aguantar dret durant prop de trenta anys. Seria enderrocat el 1998, quan ja no calia. El paisatge de l’indret convenia a la truculència del guió cinematogràfic, basat en la novel.la d’aventures de Juli Verne. El pressupost de la pel.lícula nord-americana va donar molt de si. Aquell any la temporada alta dels cadaquesencs va arribar fins Nadal, encara més que arran de l’altre rodatge internacional de Los pianos mecánicos cinc anys abans. Van fer construir en formigó, a preu fort, un gran far d’escenografia, una simulació d’attrezzo amb estructura
hexagonal de quinze metres d’alt.
Malgrat l’incendi final de la llanterna del far a la pel.lícula, l’estructura va mantenir-se incòlume. La llei exigia que el decorat fos desmuntat quan acabés la filmació, però el far dels americans va aguantar dret la tramuntana i els temporals fins que l’ajuntament de Cadaqués no va reclamar de laminar-lo al ministeri d’Obres Públiques (es trobava a la franja maritimo-terrestre competència de l'Estat). Aleshores ja s’havia convertit en una senya del paisatge. Moltes altres edificacions més lletges i pretensioses mereixien la piqueta abans que aquesta.
La pel.lícula de sèrie B americana es basava en la novel.la escrita per Juli Verne el 1901 amb el títol El faro del fin del mundo. L’escriptor situava l’acció a l’illa dels Estats, al confí dels oceans Atlàntic i Pacífic, al mític cap d'Hornos de la Patagònia argentina, poblada només pels tres faroners, assaltats per una banda de pirates que es dedicava a atacar els vaixells que hi naufragaven. Va resultar més pràctic ambientar-la al cap de Creus.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada