12 d’oct. 2020

La vinya més petita de Catalunya a cala Jóncols

La llongada de Roses fins al cap de Creus ofereix una fesomia més dolça perquè es troba arredossada de la tramuntana i altres vents del golf de Lleó. Hi sobresurt la subpenínsula del cap Norfeu quan s’endinsa al mar amb una bellesa grega. El solitari Hotel Cala Jòncols va obrir el 1965 de la mà de propietaris italians al costat de l’antiga barraca de pescadors. Quatre anys més tard van arribar d’Andalusia per treballar-hi el matrimoni de Pepe Gómez i Rosario Fernández. L’hotel va plegar deu anys després i la temporada següent el van reobrir Pepe i Rosario, pares dels actuals responsables Michael i Juanma Gómez, i avis d’Alexis i Alícia que també hi treballen. Tenien hort, criaven conills, gallines i porcs, pescaven, collien les olives per fer oli i extreien

mel dels ruscos. Ara els fills i els néts envelleixen ampolles de vi sota aigua, han obert un centre de busseig i un servei de taxi-boat. Tenen a gala conservar la “vinya més petita de Catalunya”, de menys d’una hectàrea, a una balconada de feixes de paret seca acarada al mar. 

El germà Juan Gómez i la seva dona Isa van obrir una sucursal amb els seus fills a la cala del costat. El restaurant Cala Pelosa es troba arrecerat de la tramuntana per la mola del cap Norfeu, un privilegi que sempre hi ha portat a fondejar les embarcacions, abans de pescadors i ara d’estiuejants.

Durant la Guerra Civil operava a la bucòlica cala Pelosa un camp de treball de presoners republicans, sobretot soldats condemnats per deserció, enviats a cavar fortificacions costaneres. Es va mantenir després de la guerra, fins el 1945, amb presoners de l’altre bàndol obligats a continuar obrint la pista militar entre Cadaqués i Roses, amb un ramal fins a Punta Falconera per instal.lar-hi les bateries de canons que controlaven l’entrada al golf de Roses.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada