14 d’oct. 2020

El tren més desgraciat de tots

Semblava difícil que hi hagués una línia de tren més desgraciada que la de Barcelona a Vic, Ripoll, Puigcerdà i el seu enllaç amb França a l’estació de la Tor de Querol. Encara avui un tren regional de Barcelona a Puigcerdà inverteix el mateix temps de trajecte que un AVE de Madrid a Sevilla. Però n’hi ha una de pitjor. La línia dels Ferrocarrils de la Generalitat entre Balaguer i la Pobla de Segur acaba de restablir el servei després de vuit mesos aturada pels efectes del temporal Glòria del gener passat. Aquesta línia de la Noguera Pallaresa va obrir al trànsit l’any 1924 el tram de 26 quilòmetres entre Lleida i Balaguer, però no va reprendre les obres per arribar a la Pobla de Segur fins després de la Guerra Civil. Allí quedarien estroncades definitivament el 1951, malgrat que ja s’havien realitzat treballs d’explanació en direcció a Sort. 
La de Ripoll i Puigcerdà, pel seu cantó, es va estrenar el 1911. L’enllaç previst amb França a la Tor de Querol no s’obriria fins el juliol del 1929, tot i que el tren havia arribat a Puigcerdà des del 22 d’octubre del 1922.
La nova línia internacional de Puigcerdà i la Tor de Querol connectava amb París via Tolosa de Llenguadoc, però mai no arribaria ni de lluny al trànsit de Portbou i Cervera. Al contrari, seria una de les més deixades de la mà de Déu fins avui mateix. Això sí, després de la de Balaguer a la Pobla de Segur, que encara guanya en incúria i desgràcia.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada