10 de juny 2013

Les meves innocents recerques al voltant del nom d'Astor

El ressò de l’útima novel.la policíaca de Marta Sanz, titulada Daniela Astor y la caja negra (Anagrama), m’ha retornat a les meves velles i encuriosides indagacions al voltant del nom d’Astor. Van sorgir arran de la inclinació per l’obra del renovador compositor argentí Astor Piazzolla, però de seguida em va sorprendre que la paraula, molt poc corrent com a nom de pila, pertanyia alhora a un cognom anglosaxó il.lustre igualment present a Catalunya, al nom català d’un falcó perdiguer i
a un topònim viu a diverses comarques d’aquest país.
Els pares d’origen italià del músic argentí el van batejar Astor l’any 1921 perquè era el nom d’un altre emigrant italià amic de la família, el violinista i compositor Astor Bolognini. Avui Astor Piazzolla és el segon compositor llatinoamericà més interpretat arreu del món, després del brasiler Antonio Carlos Jobim. Als Estats Units la nissaga dels Astor arrenca amb el primer milionari del nou país, cronològicament parlant, el comerciant novaiorquès Johann Jakob Astor, d’origen alemany, mor el 1848 com a primera fortuna nacional. Avui la marca de cosmètics Margaret Astor és una de les líders del mercat. 
A Catalunya l’astor és un ocell rapinyaire (Accipiter gentilis) semblant a l’esparver, utilitzat antigament en falconeria i avui per foragitar la proliferació de garses a alguns nuclis urbans. També és el nom d’una localitat de 200 habitants, englobada en el municipi de Pujalt, a la comarca de l’Anoia limítrof amb la Segarra; el d’una masia a l’Abella de la Conca (Pallars Jussà) i el d’una font a la Selva del Camp (Baix Camp). Com a nom de família, el portaven el metge i polític Leandre Cervera i Astor (Barcelona 1891-1964) i el seu germà pedagog i compositor Ernest Cervera i Astor (Barcelona 1896-1972). 
El nom d’astor deriva probablement del llatí acceptore, per designar la capacitat d’aferrar o capturar. S’aplica a tota la família dels accipítrids, rapinyaires diurns que inclouen voltors, àligues, milans i esparvers. En castellà l’astor és l’azor, una paraula de ressonància més llòbrega, per tractar-se del nom del llegendari iot del general Franco. El poeta i ornitòleg de la Seu d’Urgell Jordi Dalmau i Ausàs va publicar l’any 2007 el seu primer poemari titulat Astor i besurt, amb el nom de l’ocell i d’un dels arbres entre els quals viu. La música d’Astor Piazzolla m’ha acompanyat tot sovint en aquestes innocents recerques de la curiositat.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada