11 de febr. 2013

El polèmic punt focal de Cleopatra, ara fa 50 anys

Enguany es commemora el 50 aniversari de l’estrena de la llegendària pel.lícula “Cleopatra”, el 12 de juny del 1963 a Nova York i el 2 de desembre següent a Barcelona. Jo era petit, però l’impacte d‘aquella producció hollywoodiana va quedar marcat a la meva retina infantil per un fet colateral. La promoció del film va situar un immens mural amb el cartell a la tanca del cèntric solar en construcció del Passeig de Gràcia cantonada amb el carrer Rosselló, enfront de la concorreguda cafeteria Samoa. Les dimensions de la tanca publicitària pintada damunt la paret del solar van fer que l’escot d’Elizabeth Taylor, majestuosament
reclinada, quedés en una posició visual centrada, a l’altura dels ulls dels nombrosos vianants. En realitat el protagonisme de Liz Taylor actuava de principal atractiu comercial de la pel.lícula i l’actriu no havia amagat mai l’interès del seu escot, sobre el qual s’abocaven Juli César, Marc Antoni, els espectadors i els vianants en general.
Pocs dies després d’instal.lada la tanca publicitària a la cantonada barcelonina, l’escot de l’actriu va aparèixer cobert amb violentes pinzellades de quitrà i la paraula “DECENCIA” gargotejada en grans lletres. La caverna puritana, aleshores plenament al poder, mostrava la seva influència activa en la vida pública. El cartell censurat d'aquella manera va durar llargs mesos al seu lloc. La pintada també, alhora que incrementava la quantitat d’espectadors que corrien a veure la pel.lícula i els seus atractius, obertament plantejats des del mateix cartell oficial. La superproducció dirigida per Joseph L. Mankiewicz va aconseguir quatre Òscars, però això és menys recordat per l’ampli públic i per les retines infantils que el punt focal de la protagonista. Per cert, 50 anys després l'Acadèmia de Hollywood torna a demanar decència en la vestimenta de les actrius assistents a la pròxima cerimònia de concessió dels Oscar. De vegades, per algunes dèries, el temps no passa.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada