13 de juny 2018

La taverna de la cantonada i el restaurant de luxe, tot alhora

Ahir amb l’Yvonne vam permetre’ns un extra, el gros filet de bou chateaubriand que només serveixen per a dues persones, en el nostre cas al restaurant de l’hotel barceloní The Serras del Passeig de Colom cantonada amb el carrer de la Plata, on l'ofereixen fix a la carta. Els talls de filet més selectes de la cuina burgesa afrancesada sempre havien estat el filet mignon, el tournedos i el chateaubriand, quan no ens embrancàvem fins el filet Wellington (chateaubriand farcit de foie-gras i embolicat amb una capa de pasta de full). Després l’afrancensament va decaure i es van imposar el chuletón i el bife. Nosaltres enyoràvem un chateaubriand acompanyat per la salsa bearnesa i les
pommes risolées, i ahir ens hi vam llançar de cap per un dia.
Abans d’entrar al restaurant vam retre honors com aperitiu a una institució ciutadana veïna, situada al mateix carrer de la Plata, on Picasso havia tingut el primer estudi de pintor abans d’emigrar a París. Es tracta del llegendari bar La Plata i la seva especialitat del peixet fregit mantinguda des del 1945, quan el van obrir Pepito Marjanet i la seva dona Quimeta Planas, que vivien a l’entresolat i donaven de menjar i beure als treballadors del port. Heretat per la filla Anna Marjanet i el nét Roger Pascual, el microunivers moral del bar la Plata li deu molt des de fa trenta anys a la cuinera Merche Fructuoso (ara secundada per la María José) i al cambrer Pepe Gómez Bernal (ajudat pel Joel), que hi va entrar amb 15 anys i encara hi és. 
El local està exactament igual, amb la nevera de fusta, les botes, la petita barra i les sis tauletes interiors. El peixet fregit del dia (seitó o sardineta), el vermut Montana i el vi del Penedès, també. S’hi sumen unes barquetes o montaditos d’anxoves de Santoña i una fabulosa amanida de ceba i tomàquet de Sant Cebrià de Vallalta. 
A continuació vam entrar a dinar a l’altre microunivers veí de l’hotel de cinc estrelles The Serras. El chateaubriand era bo, al punt correcte de cocció, però sense comparació amb la categoria, la distinció i el luxe autèntic del peixet fregit i l’amanida de ceba i tomàquet del veí bar La Plata.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada