16 d’abr. 2020

Ens veiem per Santa Brígida, el 23 de juliol, tot comprant llibres

La Cambra del Llibre i el Gremi de Floristes acaben d’anunciar que celebrarem Sant Jordi el dijous 23 de juliol. La informació afegeix que aquesta data ajornada correspon a la “festivitat de Santa Brígida, patrona d’Europa”, la qual cosa em fa doblement feliç. No només per poder firmar aquell dia els meus nous llibres als lectors que ho desitgin. També perquè sóc un vell seguidor de Santa Brígida i de les monges novícies de l’orde fundat per aquesta santa sueca, que tenen la casa mare a la Piazza Farnese de Roma (foto adjunta), una de les places més boniques del món, en la versió íntima i recollida. El campanaret nòrdic del convent toca les hores sense excepció, amb una harmonia fràgil i benèvola. La meva predilecció per l’espai de Piazza Farnese es basa en diferents motius, un dels quals és l'existència a la cantonada amb Via Montserrato del palau barroc de les brigidines, convertit en petit hotel de vint habitacions per elles mateixes, que el gestionen en paral.lel amb l’activitat conventual d’una trentena de monges. Algunes habitacions, amb els porticons pintats de blau cel, s’aboquen sense fals pudor a la plaça. M’agrada seure a la terrassa del bar veí a prendre un Amaro Averna i veure entrar i sortir les novícies. Les monges de l'orde fundat per santa Brígida porten una còfia
que les distingeix, en forma de casquet semi-esfèric arrapat als cabells i travessat per dues franges entrecreuades.
Quan surto de sopar del restaurant Pierluigi les novícies fa estona que s'han colgat, però durant el dia passo bones estones contemplant el moviment del portal del convent. De vegades segueixo pel carrer durant uns instants els passos de les novícies, amirat, o bé les retrobo per sorpresa al llarg de la ciutat amb el seu casquet barrat.
Convé tenir predileccions particulars als grans centres d'atracció mundial, escapar de tant en tant de la rodera turística, posar un toc personal al costat de les admiracions obligades. Jo estic fascinat per les novícies brigidines de Piazza Farnese i del fet que Sant Jordi coincideixi aquest cop amb Santa Brígida. (foto Quim Curbet)

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada