20 de maig 2020

Pregària perquè el Motel de Figueres mantingui les raspes d’anxova

Per arribar a tenir la lluminosa i simple idea de convertir les raspes d’anxova o de sardina en petita exquisidesa, un cop arrebossades i fregides, s’ha d’haver passat gana i tot seguit haver après molta alta cuina del peix. Fa dècades les va inventar Josep Mercader, el fundador del Motel Empordà de Figueres i l'Almadraba Park Hotel de Roses. S’hi continuen servint en tot l’esplendor, com una de les múltiples característiques de la personalitat de la casa. Seria excessiu pretendre que hi torno cada vegada per les raspes, però si algun dia no hi fossin em donarien un disgust sever. Abans del primer plat, el cambrer acostuma a servir sense demanar-ho, com a gentilesa de la casa, un amuse-gueule o petit aperitiu de cuina que moltes vegades és una proesa en miniatura,
una exhibició del que la cuina és capaç d’imaginar amb els elements de cada moment.
Faig els honors a la gentilesa, però demano amb una mirada còmplice i gairebé suplicant al xef Jaume Subirós o al maître Joan Manté que em portin les glorioses raspes. De vegades triguen una mica, dedueixo que els complico la vida. Les serveixen calentes, col.locades dretes en un típic gotet. L'alço entre els meus dits, el remiro uns instants com a penyora d’eternitat i brindo amb unció per l'actualitat de les tradicions més excelses.
Alguns deuen pensar que la meva predilecció és una romanalla del passat, quan en realitat la romanalla del passat són ells. També deuen pensar que les sardines i les anxoves són un peix que fa pobre, quan en realitat els pobres són ells, per més diners que tinguin.
La beguda ambarina que es veu a la copa de la foto adjunta és una altra genialitat de la casa, l’Spritz Suze. Me’l va fer descobrir Jaume Subirós un dia d’estiu que, només d’arribar, vaig dir-li que tenia molta set. En aquests casos fer-li confiança a cegues és per a ell com un repte, una juguesca o un punt d’honor que acostuma a donar resultats inoblidables. A partir d’aquell dia cada vegada que tinc molta set penso en la suavitat, l’eficàcia i l’espurneig subtil del seu Sprit Suze. Reso perquè em desconfinin aviat i em deixin desplaçar de nou fins la seva “regió sanitària”, adelerat.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada