9 de set. 2022

Joan Alsina: “Mátame de frente, quiero verte para darte el perdón”

Quan diumenge vinent 11 de setembre es recordi el 49 aniversari del cop d’estat del general Pinochet a Xile, caldrà evocar també l’assassinat aquells dies a la capital xilena del capellà obrer català Joan Alsina Hurtós. Ordenat sacerdot el 1965, va exercir d’entrada a Malgrat de Mar, abans de marxar a Xile el 1968. A Santiago va ser capellà de la parròquia de San Ignacio i va treballar a l'Hospital San Juan de Dios. Partidari de la teologia de l’alliberament i del socialisme democràtic del president electe Salvador Allende, vuit dies després del cop d’estat va ser detingut. A Puente Bulnes, sobre el riu Mapocho, li van engegar una ràfega de metralleta i van llançar el cos al riu. El soldat que el va matar, el recluta Nelson Bañados, va declarar abans de suïcidar-se més endavant que Alsina li havia dit al moment dels fets: “Mátame de frente, quiero verte para darte el perdón”.
La primera biograíia Joan Alsina: Xile al cor és va publicar aquí el 1976 i una altra escrita per Joaquim Pla el 1995. Actualment té carrers i places dedicades a Girona, Sabadell i Malgrat de Mar, així com un monument al.legòric a la vila natal de Castelló d’Empúries. Actualmernt Xile torna a tenir un president electe d'esquerres.

1 comentari:

  1. Gràcies, Xavier, per evocar la figura del malaguanyat mossèn Alsina. Ahir vam estar a la seva vila natal, Castelló, a la plaça de la basílica on es projectava el magnífic mapping de la història del temple i vam recordar la seva tasca pastoral, al costat del monument que té dedicat.

    ResponElimina