18 de febr. 2012

Els cavalls republicans espanyols també es van exiliar

Un fotograma de la pel.lícula de Spielberg
L’estrena de la pel.lícula Cavall de batalla, de Steven Spielberg, m’ha fet pensar en el paper de la cavalleria durant la guerra civil espanyola i l’exili que se’n va derivar. Els cavalls de l’exèrcit republicà també es van exiliar. L’Informe Valière, presentat a l’Assemblea Nacional francesa el 9 de març del 1939 arran de l’èxode registrat a la frontera, comptabilitzava 440.000 refugiats espanyols: 220.000 militars, 170.000 dones, infants i ancians; 40.000 civils vàlids, 10.000 ferits i 8.700 cavalls
i mules. La Segona Brigada de Cavalleria Andalusia, que havia participat a la batalla de l’Ebre, es va veure confinada amb els seus 834 cavalls, després de creuar la frontera a començaments de febrer del 1939, als dos recintes militars de Cotlliure (el fort Mirador i el castell reial o dels templers), mentre que els animals eren conduïts a l’estadi Belmondo de la localitat.
Aquesta brigada gaudia d’un règim de semi-llibertat, amb prohibició de sortir del municipi, i podia rebre visites de francesos portadors d’informació o d’ajuda alimentícia. El règim temperat d’internament els va permetre participar a l’enterrament d’Antonio Machado el 23 de febrer, com a guàrdia d’honor uniformada que portava el fèretre a coll durant la comitiva. 
Pocs dies després els soldats de la brigada de cavalleria van ser transferits al camp de condentració de la platja d’Argelers, com tots els altres refugiats, mentre el castell reial de Cotlliure es convertia en penal disciplinari dels considerats més perillosos. Dels 8.7000 cavalls i mules que havien passat la frontera dintre de l’èxode republicà no se’n va parlar més.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada