27 d’abr. 2012

Françoise Gilot existeix i pinta

La vida de Pablo Picasso s’ha vist tan mitificada dintre de la història de l’art que avui se’ns fa difícil imaginar que també va ser quotidiana, simplement humana i acompanyada per altres personatges que la majoria de vegades ja no es troben entre nosaltres, excepte la seva dona Françoise Gilot, la qual inaugura el 2 de maig una nova exposició de les seves pròpies pintures a Nova York, als 91 anys, al costat de les del cèlebre ex marit, algunes de les quals són retrats que va fer d'ella. 
Françoise Gilot va conèixer Picasso a París quan el pintor tenia 61 anys i ella 21. Va viure plegats del 1943 al 1953 i van tenir els dos fills Claude i Paloma. Diu que és l’única de les moltes dones de
Picasso que el va deixar voluntàriament, l’única que no va ser abadonada pel pintor, i que potser per això encara el defensa. El seu llibre del 1964 La meva vida amb Picasso va demostrar que la bellíssima joveneta no havia estat només una musa o una model, i va significar la ruptura de l’artista amb ella i amb els dos fills. Dues altres companyes de Picasso (Olga Kokhlova i Dora Mar) van acabar amb problemes mentals després de la separació, dues més (Marie-Thérèse Walter i Jacqueline Rocque) es van suïcidar. L’única que el va deixar continua pintant i exposant als 91 anys, i defensant-lo.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada