7 de des. 2012

Elemental, estimada banca

Aquest article també s'ha publicat a eldiario.es, secció Catalunya Plural

Esquerra Republicana ha tornat a posar damunt la taula de negociació amb CiU la seva proposta d’una taxa sobre la banca similar a l’existent a alguns països europeus i que ja s’aplicava a les comunitats autònomes d’Andalusia, Canàries i Extremadura, abans que el govern central no l’anul.lés tot presentant la setmana passada al Senat una esmena a la Llei Tributària que crea un impost estatal damunt els dipòsits bancaris amb un tipus de gravamen zero, i per tant anul.la l’impost autonòmic amb una argúcia legal que
el diputat d’ERC Pere Aragonès ha qualificat de “frau de llei”. Pel seu cantó, els tres diputats de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) s’acaben d’estrenar amb una roda de premsa al Parlament, durant la qual han reclamat que la Caixa aporti a la sortida de l’actual emergència econòmica 4.000 milions d’euros dels 8.000 milions que ha declarat com a beneficis els últims anys de crisi. 
Allò més inversemblant no són aquestes dues propostes, ben al contrari. El fet realment inversemblant és que la banca espanyola hagi rebut ajuts públics directes per un import de 216.000 milions d’euros (el 21 % del Producte Interior Brut espanyol) des de l’esclat de la crisi l’octubre del 2008 i que encara no s’hagi vist obligada a fer cap contribució directa i esforçada al redreçament de la delicada situació general creada precisament pel sector financer. Els principals responsables no només han estat rescatats amb diners públics, sinó que continuem esperant la seva autocrítica concreta i xifrada, com hem hagut de fer tots els contribuents.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada