4 de jul. 2013

El president bolivià Evo Morales tractat a Europa com un “cholo de mierda”

La retenció durant tretze hores del president bolivià Evo Morales a l’aeroport de Viena i la indignació que això ha provocat a ell mateix i als seus col.legues llatinoamericans no és un cas de pell massa fina per part d’un alt mandatari. Més aviat constitueix una vergonya inqualificable, fins i tot dintre dels cànons refinadament hipòcrites de la diplomàcia internacional. El govern dels Estats Units, ferit per les revelacions del jove informàtic Edward Snowden sobre el seu programa PRISM de vigilància de desenes de milions de ciutadans, principalment europeus, va pressionar tots els governs europeus per on havia de passar l’avió presidencial amb Evo Morales a bord perquè
neguessin el permís de vol al seu espai aeri, sota pretext que Snowden podia trobar-se bord. Els governs europeus s’hi van sotmetre sense replicar.
L’avió presidencial i Evo Morales no es van poder enlairar de Viena fins que van acceptar que la cabina de l’aparell fos escorcollada a la recerca de Snowden i amb prou feines va ser autoritzat a fer una escala tècnica a les Canàries per resposar carburant. “Difícil d’imaginar una hora més vergonyosa per a Europa”, escriu avui sense ambatges el corresponsal de La Vanguardia a Berlín, Rafael Poch. I l’editorial del diari El País repica: “El president Obama corre el risc que la persecució de Snowden acabi augmentant encara més el descrèdit que ja li ha causat el greu episodi d’espionatge”. 
Els governs d’Europa i dels Estats Units són capaços de veure un president democràtic bolivià com un “cholo de mierda”, que és l’expressió corrent que s’utilitza, generalment en privat, per designar els autòctons d’aquells països i tractar-los en conseqüència, si poden.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada