26 de set. 2014

Els taxis “black cab” de Londres lluiten per la seva imperial supervivència

Els taxis de Londres, els característics black cab, van col.lapsar el 24 de setembre el trànsit de la capital anglesa en senyal de protesta contra la plataforma en línia Uber, que permet contractar a l’instant a través del telèfon mòbil desplaçaments urbans en cotxes privats a més bon preu. Els taxistes de molts països s’han revoltat contra el nou sistema que amenaça el seu negoci, però els black cab londinencs són una autèntica institució i juraria que la seva oposició tindrà un pes especial. Un black cab no és un taxi qualsevol, ni tan sols és un cotxe qualsevol, tant per dintre com per
fora. Sempre he pensat que són l'última carrossa al meu abast. Ofereixen una comoditat proverbial, capaç de ser utilitzada per a alguna cosa més que el simple transport.
Pocs taxis de la flota londinenca han abandonat el color negre, només uns quants per fer honor al marge d'excentricitat anglesa, igualment tradicional. Quan m'instal.lo a Londres a bord d'un black cab, després d'haver demanat permís al cabbie abans de pujar, estiro les cames com no ho podria fer a cap altre taxi del món i en aquell instant precís recordo la sentència del londinenc Alfred Hitchcock: "Cal guardar-se de les angleses. Aquests plàcids ulls blaus, aquesta pulcra cabellera rossa, aquest polit cutis pàl.lid i aquestes cames que no fan servir només per caminar. Fiqueu-vos en un taxi de Londres amb una d'aquestes noies i mireu com trenen i destrenen les cames. Abans que no us n'adoneu, les tindreu al voltant del coll. Són perilloses de cames!". 
Veig difícil que cap altre país mantingui el model tradicional de taxi tal com va ser dissenyat per l'empresa Austin el 1958. Les portes dels passatgers s'obren en el sentit de la marxa. El vehicle estalvia al client les contorsions gràcies a un ampli espai interior, al qual els seients en bancada es completen amb dos transportins plegats. Hi caben sense estretors cinc persones i els seus paquets. 
La curta distància entre els eixos de les rodes donen al cotxe un marge de maniobra sorprenent, com es comprova quan gira a qualsevol carrer, tot descrivint una flegmàtica i majestuosa mitja volta sense abandonar la calçada. Els cabbies han de rebre una formació professional exigent, una formació de disciplina anglesa, si volen obtenir la llicència. L'imperi britànic fa temps que presenta moltes vies d'aigua, però en determinats detalls com aquest vol surar amb una vella elegància.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada