5 de febr. 2015

Barcelona necessita editorials i llibreries amb glicina

 Aquest article també s'ha publicat a Eldiario.es, secció Catalunya Plural

L’any 2010 el grup editorial italià Feltrinelli va comprar el segell barceloní Anagrama i el 2011 el 40% de les accions de la cadena de llibreries barcelonines la Central. La primera de les llibreries Feltrinelli que va obrir a Itàlia va ser a la ciutat universitària de Pisa l’any 1957 (avui en té un centenar a la majoria de ciutats del país). La llibreria Feltrinelli de Pisa, al cèntric Corso Itàlia núm. 50, es caracteritza per un fet excepcional. El seu pati interior es troba presidit de forma majestuosa per una venerable glicina centenària, amantíssima i esponerosa. A aquest prodigi vegetal l’empresa li ha
muntat una pèrgola fixa i li ha col.locat bancs a sota, on els clients poden seure a fullejar llibres i revistes. És un dels racons més agraciats i inoblidables d'un país molt pròdig en bellesa.
A la primavera es percep des del carrer el perfum de la glicina centenària de la llibreria, com un reclam natural i cultural del plaer de llegir. Els grans raïms penjants de flors violetes –com una versió aèria, en suspensió, dels lilàs-- s’inclinen en un ballet pendular sobre els llibres i els lectors amb una elegància fragant, renovada i única.
La glicina és un arbust enfiladís, resistent, adaptatiu i longeu de generosa floració primaveral, que de vegades es repeteix amb menor intensitat a l’estiu i la tardor. La glicina de la llibreria Feltrinelli de Pisa ha assolit una dimensió arbòria excepcional, que la tinta fresca dels llibres sembla alimentar, igual com el relleu que l’establiment ha tingut l’encert de fer gravitar al voltant de l’arbust gegantí.
El futur de l’editorial barcelonina Anagrama i de la cadena de llibreries la Central necessita també aquest exemple de la Feltrinelli: trobar a Barcelona un establiment amb pati enjardinat i glicina centenària. Ha significat, n’estic convençut, una de les claus de l’èxit del grup italià Feltrinelli que ha acabat per absorbir-les.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada