7 de jul. 2018

Aquest vespre emeten a TV3 el documental històric sobre Cap Roig

Avui dissabte TV3 emet a les 21h40 el documental dirigit per Jaume Grau i presentat per Elisabet Carnicé (a la foto) sobre la rocambolesca història del matrimoni Voevodski i el seu castell de Cap Roig a Calella de Palafrugell, en el rodatge del qual vaig participar com autor del llibre biogràfic Cap Roig, el llegat d’un somni. L’any 1927 va arribar a aquesta localitat un rus que mostrava exactament la mateixa disposició a comprar i gastar com els que arriben ara. Nicolau Voevodski Arapoff va llançar veus per comprar tots els terrenys costaners de la localitat que li oferissin. D’entrada no el va creure ningú. Les “males terres” boscoses i improductives del litoral no valien res en comparació amb els terrenys cultivables de la segona
línia. Voevodski va complir, fins a sumar 17 hectàrees costaneres a les seves mans. El 1928 l’Ajuntament de Palafrugell li va donar la llicència d’obres de la construcció que seria, amb el pas dels anys, el castell de Cap Roig.
La novel.lesca història de Voevodski arrenca amb la seva vinguda al món el 1888 a la cort tsarista de Sant Petersburg, fill d’un aristòcrata que el va enviar d’agregat a l’ambaixada russa de Londres al moment de la revolució bolxevic del 1917. Allí es va casar en segones núpcies amb l’enèrgica anglesa Dorothy Webster, artífex al seu costat de l’aventura de Cap Roig. 
Els acabalats russos blancs de Londres i de París es delien per posseir una vil.la a la costa mediterrània, preferiblement feta a mida. Nicolau Voevodski es va convertir en promotor i arquitecte d’aquesta mena de vil.les senyorials a la Costa Brava i la seva muller en decoradora i dissenyadora dels jardins. Era el mitjà econòmic per finançar la construcció del castell de Cap Roig. 
Van modelar a partir del 1929 els destacats xalets de la Perica i la Musclera al camí de Tamariu, el Castell Madeleine al paratge de Treumal (Calonge), el xalet de Cala Senià, la casa del Cap de Planes, l’ampliació de la Casa Verdaguer o Banys d’En Caixa al Canadell de Calella de Palafrugell, la Casa Audouard i les seves voltes característiques a primera línia del Port Bo. 
El jardí botànic de la finca de Cap Roig va ser obert per Voevodski a la visita pública a partir del 1934. No va poder culminar el castell fins el 1974, gràcies al contracte vitalici de cessió de la finca després de la seva mort a la Caixa d’Estalvis de la Diputació de Girona, actualment absorbida per l’entitat “valenciana” CaixaBank (vull dir amb seu social traslladada a València). 
Nicolau Voevodski va morir el 1975, Dorothy Webster el 1980. Els actuals visitants del jardí botànic o els assistents al festival d’estiu de Cap Roig coneixen molt poc els orígens d’aquesta finca, la procedència del “llegat d’un somni”, com es titula el llibre que vaig dedicar l’any 2000 al “rus” i a la “russa” que van arribar a Calella de Palafrugell amb la intenció de comprar tots els terrenys costaners que els oferissin, i que ho van complir.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada