5 de des. 2018

Tot Bach a 500€ contra el millor Bach a 2€

Els grans segells discogràfics internacionals s’han posat d’acord per comercialitzar aquest Nadal al preu de 500€ una capsa amb la nova edició completa en 222 CD de les obres de Johann Sebastian Bach, més completa que l’anterior i menys que la següent. La música de Bach val això i molt més, però aquest preu no deixa de ser escandalós i idiota de pagar, si no és com a gadget d’aquells a qui no els ve de 500€ i que probablement només n’escoltaran un o dos discos. La publicitat associada a l’edició promociona l’exhaustivitat, la varietat d’intèrprets de categoria, els comentaris escrits, el DVD incorporat i el sursum corda, però tenir tota l’obra enregistrada de Bach en una capsa no facilita per si sol la millor audició ni pot substituir el batec de la música en viu. Pel preu d’aquesta edició completa resulta més recomanable comprar un bitllet d’avió a Leipzig i assistir a un dels concerts que organitza cada setmana la Thomaskirsche, l’església de Sant Tomàs, on Bach va treballar com a director de cor i on es troba enterrat. El
temple té un magnífic cor de veus, dos orgues i una programació bachiana envejable i variada, fàcilment consultable per Internet. A la sortida, podran retratar-se al peu del bronze de Bach, com la meva amiga violinista Berna Jones l’estiu passat (foto adjunta). 
Sense anar més lluny, el dissabte 12 de gener a les 15h hi proposen la Cantata BWV 124, escrita el 1725 per al primer diumenge d’Epifania, amb veus solistes, cor, corn, oboè, violins, viola i baix continu. A la sortida del concert els assistents hauran sentit més Bach que als 500 discos de l’última edició completa.
Percebran per un instant als porus de la pell la capacitat de la música de Bach de sacsejar el cel i les estrelles. Podran expiar els pecats de la passivitat, consolar-se als braços d’un raig de llum amb la seva bellesa misteriosa i irrevelable, clamar en silenci al cel rigorós que compleixi les promeses fetes als que hem combatut la idolatria dels diners. L’entrada als concerts bachians de Sant Tomàs de Leipzig costa 2€.

1 comentari:

  1. Quin bonic article. Sempre...expliques temes interessants. Tinc previst anar-hi per Pasqua! Concert divendres sant!! Gracies,,

    ResponElimina