22 de gen. 2021

Albert Boadella té un amic noble i li dedica un llibre

Albert Boadella acaba de publicar el llibre El duque sobre la seva vella amistat amb Ignacio Medina y Fernández de Córdoba, duc de Sogorb, tot i que a cap moment no el designa pel seu nom. El comediant ha trigat molts anys a parlar de la relació, nascuda casualment a un dels sopars de la bodeguiya de la Moncloa en època de Felipe González, amb un dels nobles espanyols més acreditats i visitant freqüent de Catalunya, entre d’altres motius perquè també era comte d’Empúries abans de traspassar aquest rang a la seva filla, entre més de cinquanta títols nobiliaris que acumula la Casa de Medinaceli, de la qual presideix la fundació privada de més llegat artístic i documental d’Espanya. La condició de duc és la més elevada de la noblesa, just per sota dels prínceps. La de Medinaceli és una de les quatre cases ducals espanyoles, al costat de Medina Sidonia, Alba i Osuna.
El nou llibre de Boadella resulta distret, tot i que tenallat per la mateixa discreció que el duc, sense que el personatge protagonista pretengui apassionar el lector. L’autor deixa moltes coses al tinter. Per exemple, que Boadella va ser el redactor inconfés del magnífic pregó de festa major que la nova comtessa d’Empúries va pronunciar íntegrament en català al balcó de l’ajuntament de l’Escala l’any 2006, als seus vint anyets acabats de fer. La creació del títol comtal emporità per part dels reis francs remunta al segle VIII i és un dels més antics d’Europa, de manera que la jove Sol María de Medina Orleáns Bragança és la cinquanta-quatrena comtessa d’Empúries mentre que Cayetana Fitz-James Stuart era tot just la divuitena duquessa d’Alba.
El pare ja havia pronunciat el pregó de la festa major de Castelló d’Empúries l’any 1987, en castellà. També va destacar per cedir a la Generalitat una còpia en microfilm del ric arxiu històric dels títols catalans que li pertanyen: els comtats d’Empúries, Peralada, Prades i Osona, els marquesats de Camarasa i Aitona, els vescomtats de Cabrera i Bas i el de Vilamur, i les baronies de la Conca d’Òdena i d’Arbeca.
El llibre de Boadella explica altres coses.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada