2 de jul. 2022

L’escàndol creix: cap tren a partir d’ahir entre Cervera i Portbou

L’abandonament de la línia ferroviària de França ha arribat al límit, amb la confirmació per part de la companyia SNCF que a partir d’ahir cap tren francès dels que arriben a l’estació de Cervera de la Marenda no continua el trajecte com de costum fins a Portbou, per un litigi que oposa les companyies dels dos països. La SNCF ho atribueix "a la fi de les derogacions que Europa acordava a Espanya en matèria de noves obligacions reglamentàries". La RENFE no s’ha pronunciat de moment. Els usuaris dels trens arribats a Cervera tindran un autobús a la seva disposició per anar a Portbou i connectar amb la xarxa d'aquest cantó. La frontera que va protagonitzar el gran impacte de la connexió ferroviària internacional de passatgers i mercaderies a partir del 1878 es troba ara miserablement condemnada, després de la implantació de l’alta velocitat per l’altra ruta del túnel de la Jonquera.
Dels quinze trens que arriben cada dia a Portbou, només la meitat van fins l'estació veïna de Cervera i només quatre enllacen amb els horaris francesos. Aquest trajecte cap el sud de França hauria de constituir un metro regional, si les autoritats oficials de l’Euroregió Pirineus-Mediterrània i l’Eurodistricte de l’Espai Català Transfronterer haguessin arribat a tenir alguna utilitat real.
L’any 2010 no només van suprimir a favor de l’AVE els tres Talgos que enllaçaven Barcelona amb Ginebra, París o Milà, sinó que van abandonar gradualment el servei regional i le connexions internacionals a través de la historica línia costanera. Les grans estacions de Portbou i Cervera són avui un esquelet insepult que clama al cel contra la desigualtat imposada entre les línies prioritàries de bitllets més cars i les de servei públic. Mentrestant l'autopista AP 7 es troba embussada de camions perquè Espanya és el país europeu amb menys percentatge de transport de mercaderies per ferrocarril.


1 comentari:

  1. François Schneider04 de juliol, 2022 23:14

    Per ara només els trens de nit "Intercités" están bloquejats, els altres trens tenen una derogació potser fins octubre. Els trens de la RENFE continúan funcionant perquè hi ha un traductor. Lo que falta es coordinació de horaris. No es poden utilitzar aquestes horaris per anar treballar. no s'enten perquè trobem molt importants el nivell lingüístic quan de fet hi ha molt poca coordinació. Que ens facin un tren transfronterer, freqüent amb bona amplitude de horaris. I que hi hagi tots les nits trens nocturnes amb coordinació amb trens espanyols!!

    ResponElimina