2 de jul. 2022

L’escàndol creix: cap tren a partir d’ahir entre Cervera i Portbou

L’abandonament de la línia ferroviària de França ha arribat al límit, amb la confirmació per part de la companyia SNCF que a partir d’ahir cap tren francès dels que arriben a l’estació de Cervera de la Marenda no continua el trajecte com de costum fins a Portbou, per un litigi que oposa les companyies dels dos països. La SNCF ho atribueix "a la fi de les derogacions que Europa acordava a Espanya en matèria de noves obligacions reglamentàries". La RENFE no s’ha pronunciat de moment. Els usuaris dels trens arribats a Cervera tindran un autobús a la seva disposició per anar a Portbou i connectar amb la xarxa d'aquest cantó. La frontera que va protagonitzar el gran impacte de la connexió ferroviària internacional de passatgers i mercaderies a partir del 1878 es troba ara miserablement condemnada, després de la implantació de l’alta velocitat per l’altra ruta del túnel de la Jonquera.
Dels quinze trens que arriben cada dia a Portbou, només la meitat van fins l'estació veïna de Cervera i només quatre enllacen amb els horaris francesos. Aquest trajecte cap el sud de França hauria de constituir un metro regional, si les autoritats oficials de l’Euroregió Pirineus-Mediterrània i l’Eurodistricte de l’Espai Català Transfronterer haguessin arribat a tenir alguna utilitat real.
L’any 2010 no només van suprimir a favor de l’AVE els tres Talgos que enllaçaven Barcelona amb Ginebra, París o Milà, sinó que van abandonar gradualment el servei regional i le connexions internacionals a través de la historica línia costanera. Les grans estacions de Portbou i Cervera són avui un esquelet insepult que clama al cel contra la desigualtat imposada entre les línies prioritàries de bitllets més cars i les de servei públic. Mentrestant l'autopista AP 7 es troba embussada de camions perquè Espanya és el país europeu amb menys percentatge de transport de mercaderies per ferrocarril.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada