9 de jul. 2023

El restaurant Pa i Raïm no és un santuari de Josep Pla, s’hi acosta

El periodista i escriptor Joan Safont em va demanar de presentar ahir a la llibreria Nollegiu de Palafrugell el seu últim llibre L’estiu passat (editorial Comanegra) i en acabat vam anar a sopar al discret santuari planià del restaurant Pa i Raïm. Discret perquè els hereus de la casa familiar on va criar-se l’escriptor no l’han convertida en un memorial descarat. Han volgut fer-se un nom per ells mateixos, ni que sigui sota l’advocació del títol d’una de les narracions més famoses de l’homenot. Hi vam sopar deliciosament, poc aclaparats per les vibracions planianes. Els pares de Josep Pla van ser la primera generació de la família que va deixar de viure al Mas Pla de Llofriu, mantingut només com a residència de vacances. Es van fer construir el 1898 aquesta moderna casa de tres pisos a l’eixample urbà de Palafrugell, on el futur escriptor es va criar i hi va escriure les primeres versions d’El quadern gris.
Era el primogènit de quatre germans i va heretar el mas de Llofriu. El germà segon, Pere Pla, rebria aquesta moderna casa familiar del carrer Torres Jonama, tancada durant les quatre dècades que va viure a Portugal per motius professionals. A la seva mort sense fills el 1981 (sobrevinguda un mes després, dia per dia, de l’escriptor), va passar a la germana petita Rosa Pla i entre aquestes parets vaig conversar amb ella per al meu llibre del 1990 Josep Pla, biografia de l’homenot.
La seva filla Rosa Duran Pla la va reformar amb bon gust i la néta Roseta Jorba Duran, amb el marit Pep Farriol Casas (format al restaurant familiar El Celler de la Planassa de Palamós), van convertir el 2004 la planta baixa i el pati interior de til.lers en el restaurant Pa i Raïm que ara regenten, amb el títol de la cèlebre narració de Pla i un nom guanyat per mèrits propis.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada