2 de maig 2024

Ara també megacamions o duotràilers a les autopistes catalanes

Des de la setmana passada estan autoritzats a transitar per les autopistes catalanes els megacamions o duotràilers (dos remolcs per una sola cabina tractora), els quals dupliquen de 16 a 32 metres la llargada i arriben a 72 tones de càrrega en un sol vehicle, amb el consegüent alentiment de la circulació general i dels avançaments, així com l'augment de la contaminació. Quasi tots i van o venen de la frontera amb França a la Jonquera, on passen diàriament 11.000 camions en mitjana, amb pics de 20.000 algunes dies. Les gasolineres de la localitat, amb preus més baixos que de l’altre costat, han convertit la Jonquera en un petit Kuwait. Només en una d’aquestes estacions de servei, la Red Tortuga, s’hi aturen 350 camions cada dia i serveix 3,5 milions de litres de carburant al mes.
La saturació de camions posa de relleu l’estrepitosa manca de posada al dia del transport ferroviari de mercaderies, que actualment només representa un 11% el total i manté la gran estació fronterera de Portbou morta de fàstic.
El corredor mediterrani existeix per autopista, no per tren de viatgers ni encara menys per tren de mercaderies. El ministeri de Foment destina el 36% de la inversió anual a la continuació de les obres de l’AVE. La implantació multimilionària i molt parcial de l’AVE ha anat en detriment dels serveis ferroviaris de proximitat i mitjanes distàncies, utilitzats per molts més viatgers, i també en detriment del transport ferroviari de les mercaderies que ara saturen les autopistes a bord dels camions.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada