12 de març 2012

Record dels bombardeigs de la guerra civil

La meva mare evocava sovint amb esglai els bombardeigs sobre Barcelona durant la guerra civil per part de l’aviació italiana aliada amb Franco. Del 17 al 20 de març del 1938 se’n va van produir una tongada especialment recordada, pel balanç de 875 barcelonins morts en quatre dies, entre els quals 118 nens d’una escola que s’havien refugiat a l’església de Sant Felip Neri. En vigílies de Nadal del 1938, el nunci del Vaticà a Espanya, monsenyor Gaetano Cicognani, es va entrevistar a Burgos amb Franco para plantejar-li la possibilitat d’una treva nadalenca. No hi va haver treva. El 31 de desembre els trimotors italians van matxucar un cop més el centre urbà barceloní en quatre
atacs succesius. Només a Catalunya els bombardeigs van costar uns 5.000 morts, la meitat dels quals a Barcelona. La foto adjunta va ser feta per Robert Capa a Barcelona el 1937.

2 comentaris:

  1. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Sempre, sempre que veig aquesta fotografia em veig a mi mateixa de la mà de la meva mare, corrent a amagar-nos a l'interior del metro tot fugint de les bombes que queien sobre Barcelona.
    Sempre, sempre he viscut amb el record d'aquella meva infantesa, i no per por, perquè no n'era gens conscient del per què de tot allò, i sí per no voler oblidar la "meva" memòria".

    Marina

    ResponElimina