25 d’abr. 2012

Demà fa anys de la salvatjada de Gernika


El 26 d’abril del 1937 la Legió Còndor alemanya flanquejada per alguns aparells italians va bombardejar massivament per primer cop un objectiu civil, la petita població basca de 6.000 habitants, un dia de mercat, amb prop de 6.000 bombes incendiaries que van causar 150 morts en dues hores. Van quedar intactes els tres tallers d’armament i el pont que feia de nus de
comunicacions de la vila. Constituïa un assaig de la tècnica de terroritzar i matxucar la població civil que es desplegaria durant la Segona Guerra Mundial, tres anys després. 
A Catalunya les mateixes accions d’aviadors alemanys i italians aliats amb Franco van causar 5.000 morts durant la guerra civil, la meitat a Barcelona. La Legió Còndor fins i tot es va permetre augmentar els seus bombardeigs i metrallaments rasants entre el 3 i el 9 de febrer del 1939 a la zona de Figueres contra la corrua de mig milió de civils i militars que reculaven cap a la frontera francesa després de la caiguda de Barcelona, malgrat que la resistència de las bateries antiaèries era pràcticament nul.la i també purament testimonial la capacitat de resposta dels aparells republicans. 
Gernika era i continua sent un símbol de tot allò.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada