8 d’ag. 2012

Els "black cab" londinencs es fabricaran a Barcelona

Els diaris informen avui que l’empresa japonesa Nissan fabricarà a Barcelona el nou model de taxis londinencs, l’adaptació tècnica –només tècnica— dels tradicionals, útils i quasi imperials black cabs. El motor, el consum i les emissions es veuran millorades, però l’interior es mantindrà intacte. Sempre m’ha seduït pujar a un black cab. Pot semblar una seducció ben prosaica, en canvi jo trobo que són l'última carrossa al meu abast. Ofereixen un disseny molt intel.ligent i una comoditat proverbial, que sempre he cregut capaç de ser utilitzada per a alguna cosa més que el simple transport. Pocs taxis de la flota londinenca han abandonat el color negre, només
uns quants per fer honor al marge igualment tradicional d'excentricitat anglesa. Quan m'instal.lo a bord d'un black cab, després d'haver demanat permís al cabbie abans de pujar, estiro les cames com no ho podria fer a cap altre taxi del món i recordo la sentència del londinenc Alfred Hitchcock: "Cal guardar-se de les angleses. Aquests plàcids ulls blaus, aquesta pulcra cabellera rossa, aquest polit cutis pàl.lid i aquestes cames que no fan servir només per caminar. Fiqueu-vos en un taxi de Londres amb una d'aquestes noies i mireu com trenen i destrenen les cames. Abans que no us n'adoneu, les tindreu al voltant del coll. Són perilloses de cames!".
Veig difícil que un altre país hagués mantingut el model tradicional de taxi tal com va ser dissenyat per l'empresa Austin el 1958. Les portes dels passatgers s'obren en el sentit de la marxa. El vehicle estalvia al client les contorsions gràcies a un ampli espai interior, al qual els seients en bancada es completen amb dos transportins plegats. Hi caben sense estretors cinc persones i els seus paquets. La curta distància entre els eixos de les rodes donen al cotxe un marge de maniobra sorprenent, com es comprova quan gira amb facilitat a qualsevol carrer, tot descrivint una flegmàtica i majestuosa mitja volta a la mateixa calçada. Els cabbies han de rebre una formació professional exigent, de disciplina anglesa, si volen obtenir la llicència. L'imperi britànic fa temps que presenta vies d'aigua, però en determinats detalls com aquest sura amb una vella elegància, que ara es farà fabricar per una empresa japonesa a Barcelona.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada