5 de des. 2012

L’actual comtessa d’Empúries és una noia amable

Els títols nobiliaris i les seves propietats es continuen transmetent per via hereditària, de manera que l’actual comtessa d’Empúries és una noia sevillana nascuda l’any 1986 a Nova York i resident a París, Blanca de Medina Orleans Bragança, filla del duc de Sogorb --de la casa ducal de Medinaceli-- i de Maria da Gloria de Orleans i Bragança i Borbó-Dues Sicílies, princesa imperial del Brasil i cosina del rei Joan Carles (la seva àvia materna, Maria Esperança de Borbó-Dues Sicílies, era germana de la comtessa de Barcelona, muller de don Joan de Borbó). L’actual comtessa d’Empúries i el seu pare han demostrat ser persones amables, encara que això no tingui res a veure amb el manteniment de les propietats. Quan al moment de complir vint anys el pare va traspassar-li la titularitat del comtat d’Empúries (un dels múltiples títols nobiliaris de la família), la noia va pronunciar en català
el 2 de setembre de 2006 el pregó de la festa major des del balcó de l’ajuntament de l’Escala-Empúries, un pregó molt ben estructurat en la línia de les preocupacions de la joventut actual, si més no de la part de la joventut actual que té feina i/o patrimoni.
Abans el pare ja havia destacat per cedir a la Generalitat de Catalunya, sense tenir-ne cap obligació, una còpia en microfilm del ric arxiu històric dels títols catalans que li pertanyen (els comtats d’Empúries, Peralada, Prades i Osona, els marquesats de Camarasa i Aitona, els vescomtats de Cabrera i Bas i el de Vilamur, i les baronies de la Conca d’Òdena i d’Arbeca), amb la condició que una còpia del microfilm anés a parar a cadascun dels municipis implicats que ho desitgessin. D’aquesta manera l’important arxiu del comtat d’Empúries (un dels pocs creats en època carolíngia que subsisteix) es pot consultar avui amb comoditat per pantalla d’ordinador a l’arxiu municipal de Castelló d’Empúries, modernament habilitat a l’edifici medieval de la Cúria. 
La titularitat del comtat d’Empúries ha passat al llarg de la història per diferents nissagues mitjançant aliances matrimonials, i des del segle XVII pertany a la casa ducal sevillana de Medinaceli. La creació del títol comtal emporità per part dels reis francs remunta al segle VIII i és un dels més antics d’Europa, de manera que la jove Blanca de Medina Orleans Bragança és la 54ena comtessa d’Empúries però Cayetana Fitz-James Stuart és tot just la 18ena duquesa d’Alba. 
Després d’aquella aparició al balcó de l’ajuntament de l’Escala-Empúries, la noia va retornar a l’anonimat dels estudis a l’estranger. Fa poc ha fet una altra amable reaparició, si més no per carta. Ha contestat des de París amb membret de la Casa Ducal de Medinaceli a l’Associació Salvem Querroig per confirmar que les runes d’aquest castell fronterer, situat entre Portbou i Cervera de la Marenda, són efectivament de la seva propietat i que autoritza l’associació a fer-hi les obres de salvaguarda que sol.licita,  a càrrec d’aquests voluntaris mancats de recursos econòmics. Una cosa és l’amabilitat i una altra la propietat i els pistrincs. 
El pare de la noia i anterior comte d’Empúries també ha reaparegut a les pàgines d’actualitat. Els jornalers del Sindicat Andalús de Treballadors, encapçalats per Juan Manuel Sánchez Gordillo, l’alcalde Marinaleda, van ocupar els jardins de la seva finca d’Hornachuelos (Cordova) i van muntar-hi una proclama contra el latifundisme.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada