7 de gen. 2013

Es ven un castell de paper de fumar per 23 milions d’euros

L’espectacular castell d’Aubiry, a l’entrada de Ceret, es troba en venda per 21 milions d’euros a l‘empresa Sothebys Realty. En el mateix paquet hi va tot un capítol de la història nord-catalana i de l’arquitecte danès Viggo Dorph Petersen, que va omplir el Rosselló de suntuosos palaus bavaresos per encàrrec de les famílies enriquides amb la industrialització. El mateix arquitecte és l’autor inconfusible dels veïns castells de Valmy a Argelers i de Ducup de Saint-Paul a Perpinyà, oferts d’una sola tongada a cadascun dels tres fills per l’industrial del paper de fumar Bardou, probable francesització del cognom Verdú. El besavi
Jacques Bardou provenia de l’Arieja, als Pirineus centrals francesos, quan va arribar a Perpinyà el 1793 per treballar de flequer. El seu fill Jean Bardou encara va exercir el mateix ofici, abans de fer un bon casament i diversificar-se com a professor de dibuix i fabricant artesanal d’uns llibrets de paper de fumar plegat, que el farien milionari. Ho va patentar el 1849 amb les seves inicials JB, entre les quals hi va col.locar un rombe que donaria peu a ser conegut popularment com a marca JOB i que el cognom dels propietaris passés a dir-se al registre civil Bardou-Job.
La innovadora presentació a França del paper de fumar, fins aleshores importat d’Espanya, la va aprendre d’un artesà de la Seu d’Urgell, relacionat amb l’activitat tabaquera andorrana. El fill gran Pierre Bardou va mecanitzar la producció, va multiplicar els beneficis i va crear un imperi de paper de fumar –i això sigui dit sense metàfora--, gràcies al qual encarregaria a l’arquitecte de moda els tres castells esmentats per a cadascun dels fills, els quals van continuar modernitzant el negoci. 
L’arquitecte de moda era el danès Viggo Dorph Petersen, arribat a París el 1880 i desembarcat al Roselló el 1883 per construir un dels hotels de luxe al balneari dels Banys de Vernet, en l’estil modernista del moment. Es va instal.lar a Perpinyà, d’on ja no es mouria fins a la seva mort, el 1937. Quant a aquesta ciutat i al conjunt del Rosselló hi destaca algun aparatós palauet modernista, ja sigui a l’eixample urbà o entre les vinyes de la comarca, acostuma a ser una de les seves nombroses obres. Anomenar-les chateau és un costum aristocràtic francès, encara que no hagin mai estat allò que s’entén per un castell. 
El d’Aubiry, ara en venda per 21 milions d’euros, té 3.000 m2 sota teulat, 50.000 metres de terreny i una història relativament curta però densa, des de la seva estrena l’any 1900, passant per les repercussions de l’èxode republicà del 1939 i acabant en l’abandonament dels últims anys. La nissaga Bardou o Verdú s’ha diluït, però Perpinyà continua sent una potència mudial del paper de fumar. L’any 2000 la companyia nord-americana Republic Group va comprar la fàbrica perpinyanesa hereva d’aquell petit imperi, la va ampliar amb el nom de Republic Technologies France i l’ha convertida en la primera del món, amb una producció de mil milions de llibrets anuals.

2 comentaris: