31 de gen. 2014

Els bancs declaren estar triplicant i quintuplicant beneficis


Banc de Sabadell acaba d’anunciar oficialment que els seus resultats han triplicat durant l’any 2013 i que li han suposat beneficis de 248 milions d’euros, un 202,6 % més que l’any anterior. Pel seu cantó, Caixa Banc (ex Caixa de Catalunya) ha declarat un benefici net de 183 milions d’euros durant el primer semestre de l’any passat, així com la Caixa (CaixaBank) un benefici de 638,5 milions d’euros durant el mateix període, la qual cosa suposa més que quintuplicar els seus guanys de 114,2 milions del mateix semestre de 2012. Segons les seves pròpies xifres, els sis bancs de l’Ibex 35 (Santander, BBVA, CaixaBank, Popular, Sabadell i Bankinter) van aconseguir un 60 % més de beneficis durant el primer semestre del 2013 que la primera
meitat de l’any anterior (6.000 milions d’euros en comptes de 3.700 el primer semestre del 2012), primordialment a través d’inversions financeres, alhora que desinvertien en el sector productiu, reduïen plantilles i mantenien estroncat el crèdit a les petites i mitjanes empreses.
A un país immers en la crisi, amb 27 % de la població activa i el 52 % dels joves a l’atur, el Fons de Reestructuració Bancària Ordenada (FROB) reconeix haver injectat un total de 52.000 milions d’euros de diners públics a les caixes nacionalitzades, entre els quals 22.000 milions a Bankia (ex Caja Madrid), 13.000 a Caixa Banc (ex Caixa de Catalunya) i 9.000 a Nova Caixa Galicia. La concentració bancària ha revertit, pel que es comprova en els seus balanços oficials, en beneficis multiplicats de les entitats més grans i la crisi de la resta de la societat. 
Potser a alguns això no els estranyarà, com tampoc que a Catalunya governi un partit que té la seu social embargada per una fiança judicial en un cas de corrupció pendent de sentència o que a Espanya governi un altre partit, el tresorer del qual durant els últims 26 anys havia acumulat 48,2 milions d’euros en comptes bancaris personals a Suïssa. A la majoria immersa en la crisi, probablement els estranyarà, potser fins i tot els escandalitzarà.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada