20 de març 2015

Benvinguda tardana als pistatxos locals, llavor de futur

Fins ara n’havíem de dir festucs, tant si l’interlocutor ens entenia com si no. Ara els correctors lingüístics ja ens permeten dir-ne pistatxos. No formaven part de la fruita seca tradicional del país, fins que van començar a treure el nas en forma de gelat d’un inusitat color verd vital, elèctric, desconegut. De tant en tant els trobàvem a l’interior dels millors patés francesos, sense sortir de l’exotisme que atribuíem a aquesta llavor cruixent. Avui es compren a totes les graneries, fins i tot en diferents variants de format barat i escarransit o més car, honest i ple. Esclovellar pistatxos torrats, extreure’ls de la clova mig oberta i retirar-los
la pellofa amb la fricció dels dits abans de menjar-los s’ha convertit en la versió addictiva moderna i més refinada de les antigues pipes de la rústega autarquia.
Els pistatxos s’han imposat amb un mèrit de tota justícia. Se’ls reconeix tota mena de propietats saludables, per la riquesa en ferro que combat l’anèmia i el caràcter laxant per l’alt contingut en fibra. 
Actualment se n’importen al conjunt d’Espanya 14.000 tones anuals, sobretot de l’Iran (primer productor mundial), de Turquia i dels Estats Units. La desproporció de la balança comercial començarà a canviar. L’empresa familiar catalana especialitzada Borges Mediterranean Group acaba d’aprofitar les noves zones de regadiu del canal Segarra-Garrigues per plantar a Tàrrega 16 hectàrees d’arbres fruiters pistatxers, amb els coneixements adquirits a les seves  plantacions de la mateixa espècie a Badajoz, Granada i Califòrnia. El grup empresarial de la família Pont Creus és la marca d'oli més distribuïda del món, un dels cinc primers productors mundials de nous i el primer exportador de fruita seca d'Espanya.
El pistatxo no s’ha implantat només a la pastisseria i la gelateria (els carquinyolis artesans de pistatxo competeixen en finor amb els d’ametlla o avellana), també a les amanides de nova generació, als pestos i a tota mena de plats de la panòplia, en especial com a ingredient de la típica picada final. El tàrtar de salmó marinat amb pistatxo i carbassó o el peix al forn amb picada de pistatxo són de resultat assegurat, de la mateixa manera que per a la picada dels rostits de carn o com a ingredient subtil de les mandonguilles. 
Jo encara arrossego la rèmora d’un vell afrancesament i poso els ulls en blanc només de recordar, ni que sigui lluny en el temps, un Gâteau de foies de volaille au porto et aux pistaches capaç d’evocar l’autèntica atmosfera del paradís terrenal i deixar-la levitar per uns instants al paladar del comensal predispost. 
Las 16 noves hectàrees de producció de pistatxo a la pròdig rebost lleidatà constitueixen una excel.lent, enardidora notícia.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada