27 de des. 2015

Retornen els naps negres de Capmany perquè la fe mou muntanyes

Durant anys no vaig deixar de preguntar-li amb la fe del carboner a l’Albert Barris, cada vegada que entrava al restaurant de Ca la Maria de Mollet de Peralada, si els seus extraordinaris peus de porc venien cuinats amb els llegendaris naps negres del veí municipi empordanès de Campany o bé amb naps blancs sense atributs de procedència. De fet ja sabia la resposta, però ell me la donava igualment amb un aire resignat. El deliciós nap negre de sempre (negre per fora, blanc per dintre) havia degenerat per culpa d’una malura que els corcava, només arribava amb la fred, calia repelar-lo molt, de seguida venia fusta, es feia regastinyós, estopenc i fregallós al paladar, encara que desprengués un perfum incomparable. O sigui que s’havia passat al nap blanc
foraster. Jo li continuava preguntant cada vegada pel nap negre de Capmany, perquè veiés que alguns podem renunciar a moltes coses, excepte a la fe. La meva s’ha vist recompensada.
La notícia s’ha escampat com un regueró de pólvora. Dos joves horticultors de Capmany, els germans Marc i Xavier Rodà, han decidit recuperar en bones condicions el conreu del tubercle que havia donat fama al seu poble i tornar-lo a anomenar Negret de Capmany. La recuperació té connotacions de valor afegit per al territori i era un dels objectius del Pla Estratègic 2013-2016 del consorci dels Aspres d'Empordà, format pels ajuntaments de Capmany, Cantallops, Espolla i Sant Climent Sescebes.
Es conreen tradicionalment excel.lents naps negres també a la comarca de Banyoles i a la Cerdanya, però en general pateixen del problema de ser barats i per tant desconsiderats, quan en realitat combinen de manera inigualable amb els guisats d’ànec, pollastre rostit, galtes, peu o en escudella. El cuiner Josep Maria Massó, responsable a Puigcerdà del restaurant que porta el seu nom, va publicar el 2007 a l’editorial barcelonina SD el receptari El nap, com preparar-lo 10 vegades. El Motel Empordà de Figueres manté la recepta els naps de Campany farcits amb formatge blau. 
Malgrat les seves excel.lències, la mala fama barroera del nap es revela vivaç, potser perquè durant molt temps ha estat un tubercle de subsistència o de farratge per al bestiar. Ara tornen els negrets, els millors naps negres de Capmany. La fe sempre mou muntanyes.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada