1 d’abr. 2016

L’atracció viva de les escalinates, portin on portin

El cartell oficial del festival de cinema de Cannes acostuma a destacar pel disseny gràfic. L’edició d’enguany ha triat un fotograma de la pel.lícula de Jean-Luc Godard Le mépris, rodada el 1963 a l’espectacular Casa Malaparte de l’illa de Capri, en particular la monumental escalinata en forma de piràmide invertida que condueix al terrat solàrium, abocat a la infinita incògnita del mar Mediterrani, al somni de l’horitzó, al buit. Els dos protagonistes de la pel.lícula, Brigitte Bardot i Michel Piccoli, pujaran l’escalinata del palau del festival de Cannes a la
inauguració del certamen l’11 de maig. El polèmic escriptor Curzio Malaparte va construir la casa amb les seves pròpies idees el 1937, vint anys abans de morir. La va deixar en herència a la República Popular Xina, però la família va impugnar el testament i avui és una fundació privada dedicada a qüestions d’arquitectura i disseny.
El cartell m’ha fet recordar vivament l’illa de Capri i també l’exposició que l’arquitecte Oscar Tusquets va dedicar l’any 2001 al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona a les escales com a protagonistes enginyoses i destacades de la història de l’arquitectura, així com al seu paper inspirador en altres arts com la pintura, la literatura, la fotografia o el cinema. L’exposició es basava en el capítol “Réquiem por la escalera” del llibre de Tusquets Todo es comparable, al qual exposava com les escales han deixat de ser un pezzo di bravura dels arquitectes per convertir-se en un recurs funcional estandaritzat. 
El cartell del festival de Cannes d’enguany ve a donar-li, d’alguna manera, la raó. A les mateixes dates que el festival francès, l’escalinata de Piazza di Spagna a Roma, un autèntic do de pit en la matèria, s’omplirà com cada any de milers de testos d’azalees roges en flor. La Casa Malaparte de Capri és de difícil accés, el festival de Cannes requereix acreditació als assistents. En canvi penso deambular molt lentament i lliure per la cèntrica rambla esgraonada de l’escalinata de la Piazza di Spagna romana el mes de maig vinent, entre les azalees.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada